Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
studenten doen onderzoek voor bedrijfsleven

"Toen we merkten dat partijen ons heel serieus namen, werd het heel leuk"

Op maandag 18 maart 2024 oogstten Jian, Lianne en Manuela, studenten van de opleiding Teelt & technologie, de eerste paprika's van dit jaar in de kassen van Zone College in Zwolle. In de paprikakas worden verschillende proeven uitgevoerd voor het bedrijfsleven door de studenten. Zo worden verschillende soorten substraatmatten met elkaar vergeleken en is er ook een proef met getopte paprika's. Jian geeft een update.

Voorbereiding en samenwerking met de sector
De studenten zijn verantwoordelijk voor de gehele teelt, waarbij ze alle proeven zelf voorbereidden. Volgens student Jian moesten ze contact leggen met verschillende mensen uit het bedrijfsleven, zoals kwekers, teeltvoorlichters en leveranciers van substraatmatten. "In het begin was dit best eng, maar toen we merkten dat deze partijen ons heel serieus namen, werd het ook weer heel leuk!"

Strakke planning en uitvoering van de teelt
Daarna schreven de studenten een onderzoeksplan, zodat van tevoren duidelijk was wat ze allemaal moesten registreren. Vervolgens bestelden ze de paprikaplanten bij de plantenkweker. Volgens student Jian was dit nogal uitdagend: "Omdat we een proef wilden uitvoeren met getopte paprikaplanten, moest de plantenkweker de paprikaplanten in een zeer vroeg stadium toppen. Omdat dit niet gebruikelijk is, moesten we hierover uitgebreid overleggen met de plantenkweker hoe we dit wilden laten doen."

In de tweede week van december werden de planten geleverd. Dit verliep volgens Manuela en Lianne volgens een strak schema. In één dag werden de komkommers geoogst, de kas schoongemaakt en ontsmet, en de nieuwe paprikaplantjes weer in de kas gezet. Volgens Manuela en Lianne was dit wel even stressvol: "Maar omdat we de planning goed hadden opgesteld en op papier hadden staan in welke volgorde we alles wilden doen, en hoe we de nieuwe proeven wilden aanleggen, verliep alles eigenlijk vlotjes!"

Verantwoordelijkheden en onderhoud van de kas
Daarna moesten er bij elke paprikaplant drie (biologisch afbreekbare) touwen worden opgehangen voor de kerstvakantie. "We zijn ook verantwoordelijk voor de klimaatinstellingen en de watergift", zegt Jian. "Dus hier moeten we ook regelmatig naar kijken en aanpassingen doen."

Biologische bestrijding en uitdagingen
Ook de biologische bestrijding moesten we goed in de gaten houden, zeggen Lianne en Manuela: "In het begin van het jaar hadden we een uitbraak van witte vlieg, maar door tijdig extra biologische bestrijding uit te zetten, hebben we deze uitbraak onder controle gekregen."

De studenten zijn nu erg benieuwd naar de resultaten van de diverse proeven: "Dit is toch waar we een paar maanden hard aan gewerkt hebben en waar we naar hebben uitgekeken!"

Voor meer informatie:
Zone College
Koggelaan 7
8017 JN Zwolle
Tel: (088) 26 20 500
zwolle@zone.college
www.zonecollege.nl

Publicatiedatum: