Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weerbaarheid gerbera en komkommer op de proef gesteld bij lagere stikstofgift

Sinds 2021 loopt er onderzoek in verschillende teelten naar de effecten van een verlaagde hoeveelheid stikstof (nitraat) op de productie en vatbaarheid voor ziekten en plagen onderzocht. Ook is het toevoegen van Silicium aan de voeding hierin meegenomen. Momenteel wordt de weerbaarheid van komkommer en gerbera op de proef gesteld in onderzoek bij Vertify.

Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de glastuinbouw gaat omlaag. Des te belangrijker dus dat planten weerbaar blijven tegen ziekten en plagen.

De plantweerbaarheid loopt via meerdere processen waar nutriënten een belangrijke rol in spelen. In de glastuinbouw worden in veel teelten een ruime hoeveelheid nutriënten gegeven zodat de productie van het gewas optimaal is. Uit de literatuur is echter bekend dat een verhoogde aanbod van verschillende nutriënten resulteert in een hogere plaag- en ziektedruk. Het verlagen van deze nutriënten kan weer invloed hebben op de productie van het gewas.

In het TKI-project 'Effecten van nutriënten op ziekten, plaagorganismen en hun bestrijders' is in week 9 een proef in komkommer gestart in twee afdelingen. In de ene afdeling worden komkommers geteeld volgens praktijkstandaarden. In de andere afdeling worden komkommers geteeld middels een dynamische stikstofgift. Deze afdeling zal altijd lager zitten in stikstof maar er mogen geen grote productieverschillen waar te nemen zijn tussen de afdelingen.

Wanneer de stikstofverschillen zijn ingebouwd worden er verschillende ziekten en plagen in de afdelingen geïntroduceerd en de ontwikkeling hiervan gemonitord. Ook worden er in deze proef tellingen gedaan op aantallen natuurlijke vijanden om zo ook de effecten van een verlaagde stikstofgift op deze natuurlijke vijanden te monitoren.

Deze week start soortgelijke proef met een gerberagewas. Ook hier wordt in twee afdelingen verschil gemaakt in de hoeveelheid stikstof en worden de ziekten, plagen en natuurlijke vijanden gemonitord.

Bron: Vertify

Publicatiedatum: