Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tijd is rijp voor zonnepanelen op waterbassin: “Vanaf 60 eurocent per wattpiek is mogelijk”

Tholen - De terugverdientijd voor zonnepanelen was nog nooit zo kort als nu. Dat stelt Marco van Veen van zonnepanelenspecialist SolarNRG. Voor in de glastuinbouw zet het bedrijf uit Poeldijk inmiddels ook in op zonnepanalen op waterbassins. De terugverdientijd van dit concept is eveneens fors omlaag gegaan.

"Toen we drie jaar terug op verzoek vanuit de sector met het concept begonnen, kwamen we niet onder de 1,20 euro per wattpiek. Daarmee was de terugverdientijd te hoog", weet Marco nu. Achter de schermen bleef men het concept door ontwikkelen. Inmiddels is in Vierpolders een eerste project gerealiseerd*. "De prijs die we nu realiseren is de helft lager dan drie jaar terug. Zonnepanelen op waterbassins zijn bij ons nu vanaf 60 eurocent per wattpiek mogelijk."


SolarNRG op HortiContact 2024

Kwart goedkoper
Daarmee slaagt SolarNRG er naar eigen zeggen in een kwart goedkoper te zijn dan bestaande systemen op de markt, zonder in te boeten op de kwaliteit. "De verzekering heeft alles goed gekeurd", benadrukt Piet Zwinkels. Hij is als oud-teler enthousiast over de mogelijkheden. "Het systeem waarop de panelen drijven is van onze partner Connectum. Zij hebben de afgelopen jaren hun systeem doorontwikkeld. Het is ook een duurzaam systeem, omdat ze het plastic clicksysteem waarmee ze werken maken uit bijvoorbeeld gerecyclede groentekistjes."

Niet alleen het drijvende systeem is verbeterd, ook het paneel zelf. Piet: "De paneelsterkte is omhooggegaan van 300 naar 560 wattpiek vandaag de dag." Samen met de - ten opzichte van drie jaar terug - inmiddels fors gestegen energieprijzen ziet SolarNRG nieuwe kansen op de markt voor zonnepanelen op waterbassins. Marco: "Van drie kanten is een mechanisme in werking getreden waardoor de prijzen voor zonnepanelen op waterbassins nu fors omlaag kunnen."

Eén van de opties
Piet wijst als voormalig teler ook speciaal op dubbel ruimtegebruik en verbeteren van de waterkwaliteit. "Van het plaatsen van panelen op kasdek ben ik geen voorstander. Je kunt met minder licht veel gewassen minder goed telen. Met panelen op je bassin voorkom je algengroei, koel je je panelen waardoor ze 4 à 5 procent efficiënter zijn én ook daalt de verdamping van je water met 45 procent."

Marco noemt die verbetering van de waterkwaliteit 'een secundair voordeel'. "Mij gaat het vooral om zo goedkoop mogelijk stroom opwekken op oppervlaktes als het dak al vol ligt." Voor SolarNRG geldt dat het aanbieden van drijvende zonnepanelen voor in de glastuinbouw één van de opties is. "Als klanten ons bellen dan maakt het ons niet uit waar ze panelen willen plaatsen. Wil een teler panelen op zijn schuurdak, dan kan dat, is er een weilandje naast de kas leeg, dan kunnen we ook daar panelen plaatsen."

Batterijen
Een volgende stap is nu om ook opgewekte stroom tijdelijk op te slaan op momenten dat er al veel stroom opgewekt wordt. Daarvoor zijn batterijen nodig. "Daarop zijn we ons nu aan het oriënteren." Het gaat om batterijen tot of boven 1 megawatt. Piet: "Dat heb je mimimaal nodig voor een groot glastuinbouwbedrijf."

Voor meer informatie:
SolarNRG
marco@solarnrg.nl
piet@solarnrg.nl
www.solarnrg.nl