Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse Bondsraad stemt voor legalisering van cannabis

De Duitse Bondsraad heeft via de CanG-wet cannabis gelegaliseerd. "De strijd was het waard. Vanaf paasmaandag is cannabis legaal" schrijft minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach op X. "Gebruik deze nieuwe mogelijkheid verantwoord en help kinderen en jongeren te beschermen. Hopelijk betekent dit het einde van de zwarte markt."

Vertraging vermeden
Nadat de Bondsdag eerder groen licht had gegeven, bestond de kans alsnog dat de legalisering niet doorging. Sommige vertegenwoordigers van deelstaten overwogen om een "Bemiddelingscommissie" bijeen te roepen. Daardoor zouden meningsverschillen over de wet opgelost kunnen worden. Er zijn namelijk nog meningsverschillen over het amnestiebeleid en de THC-limieten. Het bijeenroepen van een Bemiddelingscommissie zou de wet met een half jaar hebben vertraagd. Er is besloten om deze commissie niet op te roepen.

Paasmaandag
Vanaf 1 april treedt het eerste deel van het Duitse legalisatieplan gedeeltelijk in werking. Volwassenen ouder dan 18 jaar mogen tot 25 gram cannabis voor persoonlijk gebruik bezitten. Het is mogelijk om thuis maximaal drie planten te kweken. Ook wordt het roken van cannabis in veel openbare ruimtes legaal.

Vanaf 1 juli is cannabis ook beschikbaar in gelicentieerde non-profit clubs met niet meer dan 500 leden – die allemaal volwassenen moeten zijn. Alleen clubleden mogen hun product gebruiken. Op een later moment volgt er meer informatie over het tweede deel van het vijfjarig pilotprogramma.

Medische markt
Vorige maand vertelde Timo Bongartz, Chief Commercial Officer van Cannavigia, op onze in cannabis gespecialiseerde zustersite MMJDaily over de impact van de legalisatie op de medische markt. "Voortaan wordt cannabis niet meer als een narcoticum beschouwd. Dit betekent dat artsen geen speciale narcotica-recepten meer hoeven te gebruiken. Daardoor wordt het voorschrijven van medicinale cannabis makkelijker," legt hij uit. "Door de legalisatie hoopt de regering dat de criminele activiteiten afnemen. Het voorschrijven van medicinale cannabis wordt makkelijker omdat het negatieve beeld op cannabis verdwijnt.

Daarbovenop verwacht hij een 'domino-effect' in Europa. "Verschillende EU-landen houden de ontwikkeling in Duitsland nauwlettend in de gaten. Het is te verwachten dat er een 'domino-effect' ontstaat waarbij Duitsland een voorbeeld is. Er zullen meer landen zoals Tsjechië en Malta volgen. Nederland maakt al vorderingen. Zodra een groot gedeelte van Europese landen voorstander is van progressievere cannabiswetten, kan ook de regelgeving in de EU aangepast worden om de vrije handel van recreatieve cannabis in de Europese Unie/Schengengebied toe te staan," vertelt Timo.

Beperkingen op binnenlandse teelt wegnemen
Dr. Constantin von der Groeben, medeoprichter en algemeen directeur van Demecan, één van de drie gelicentieerde cannabistelers in Duitsland, deelde ook zijn visie vorige maand. Hij benoemde de impact voor binnenlandse telers. "De nieuwe Duitse cannabiswet is een mijlpaal voor Demecan. Eerdere beperkingen op de binnenlandse cannabisteelt worden weggenomen en op die manier kunnen we onze productiecapaciteiten volledig benutten," vertelt hij.

"We kunnen nu rechtstreeks met apotheken samenwerken. We kunnen soorten kiezen en kweken op basis van marktvraag en medische werkzaamheid. Op die manier kunnen we onafhankelijk over prijzen onderhandelen. We zijn niet meer afhankelijk van de overheidsinkoopovereenkomsten. We kunnen nu direct reageren op de behoeften van de markt en onze patiënten. Daardoor kunnen de resultaten voor patiënten en de tevredenheid verbeterd worden."