Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jansen Paprika zet PATS-C-systeem in

"Rupsen volledig biologisch kunnen bestrijden"

Marvin Koot, technisch specialist gewasbescherming bij Biobest Nederland, komt al jaren bij Jansen Paprika. Bij de paprikateler in Andijk worden op 25 hectare rode en gele paprika's geteeld. Samen met Ron Jansen, mede-eigenaar van Jansen Paprika, is Marvin de uitdaging aangegaan om in het seizoen van 2023 zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

Mede dankzij het gebruik van het PATS-C systeem, dat ingezet wordt in de strijd tegen de bekende Turkse mot, is dat gelukt bij het bedrijf dat is lid van Growers United en Planet Proof is gecertificeerd.

De rupsen van de Turkse mot kunnen in de paprikateelt snel en veel schade aanrichten. De PATS-C oplossing herkent en telt verschillende mottensoorten, en houdt de activiteit en plaagontwikkeling nauwkeurig bij. Op die manier kan er direct geanticipeerd worden op een aanstaande plaag.


Biobest is leverancier van Kwekerij Jansen Paprika (foto van Biobest Nederland)

PATS-C is een product van het bedrijf PATS, een Delftse ontwikkelaar van onder andere monitoringssystemen voor het automatisch registreren van plaaginsecten in de glastuinbouw. Sinds een aantal jaar werken Biobest en PATS samen in dit domein. Zo is vanuit deze samenwerking ook het Trap-Eye systeem ontstaan. Hiermee worden insecten zoals witte vlieg, trips en mineervlieg op vangkaarten herkend en automatisch geteld.


De rups van de Turkse Mot kan veel schade aanrichten in paprika

Ron was begin 2023 erg geïnteresseerd in de oplossingen van PATS, met name PATS-C. In de jaren daarvoor liep het bedrijf regelmatig in de problemen door de Turkse mot. Soms met flinke schades tot gevolg, veroorzaakt door de rupsen. Begin vorig seizoen heeft hij dit systeem opgehangen in een afdeling van zes hectare. De ervaringen van Ron zijn positief: "Op deze locatie hebben we de rupsen volledig biologisch kunnen bestrijden. Dus met minder middelengebruik ten opzichte van afgelopen jaren én zonder noemenswaardige gewasschade."

Op juiste momenten ingrijpen
Door het monitoringssysteem kon Ron gedurende het hele seizoen het juiste moment kiezen voor de inzet van Bt (Bacillus thuringiensis), een biologisch middel tegen rupsen. Aan de hand van de grafiek in het PATS-C dashboard zijn drie momenten te zien waarop de activiteit van de adulte motten toenam; half juni, half juli en half augustus. Op die momenten kwamen de adulte motten van buitenaf de kas in gevlogen. Vervolgens is vlak na deze geconstateerde aanwas van de plaag gekozen om een Bt-middel in te zetten. Door deze juiste timing kwamen de rupsen na de ei-fase direct in contact met het middel, en konden zich niet ontwikkelen tot motten. De vraat in het gewas was daardoor minimaal. Daarnaast werden nieuwe generaties vroegtijdig de pas afgesneden.


Het PATS-C dashboard laat de vliegactiviteit van de Turkse mot zien (PATS)

Voor komend seizoen hebben Ron en Marvin wederom het doel om de rupsen zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen de baas te blijven. Daarbij zetten zij het PATS-C-systeem weer in. En niet alleen de Turkse mot wordt daarmee in de gaten gehouden, ook andere mottensoorten ontgaan de 'ogen' van PATS-C niet. Bijvoorbeeld de Duponchelia mot, die bij hoge aantallen ook een probleem kan vormen in de paprikateelt.


PATS-C bij Jansen Paprika BV (foto van Biobest Nederland)

Voor meer informatie:
Biobest Group
Leehove 31
2678 MA De Lier
Tel: +31 174 75 22 50
info@biobestgroup.com
www.biobestgroup.com

PATS
Kluyverweg 1
2629 HS Delft
Tel: +31 (0)6 330 876 50
info@pats-drones.com
www.pats-drones.com

Publicatiedatum: