Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse telers denken er niet aan de protesten te staken

De protesten van de Spaanse land- en tuinbouwsector zijn anderhalve maand geleden van start gegaan en er zijn plannen om zelfs nog in de eerste week van mei acties te organiseren.


Protest georganiseerd door Asaja, Upa, Coag en Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía op 20 februari in Granada

"We gaan niet stoppen met demonstreren. Er zijn namelijk enkele kwesties die een onmiddellijke aanpak vereisen", zegt Jaime Martínez-Conradi, directeur van Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía. "Een daarvan is het waterbeleid, dat radicaal moet veranderen. Nu is water de speelbal van verschillende beleidsniveaus en een bron van conflict tussen verschillende regio's. Maar zonder water kunnen we niet boeren, zonder water is onze sector ten dode opgeschreven. Dat moeten de politici toch begrijpen."

"Vervolgens willen we geen demagogie rond de Voedselketenwet, die stelt dat telers hun producten niet onder de kostprijs mogen verkopen. De regering houdt vol dat dit de oplossing is. Inderdaad, dat zou het moeten zijn. Maar in de praktijk werkt de wet niet. Het is in onze ogen niet realistisch een minimumprijs voor onze telers verplicht te maken als er tegelijkertijd goedkopere producten uit derde landen worden geïmporteerd", merkt hij op.


Protest georganiseerd door Asaja, Upa, Coag en Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía op 20 maart in Sevilla

"De wet van vraag en aanbod moet werken. En daarvoor moeten er spiegelclausules zijn. De Spaanse sector is exportgericht. We telen onze groenten en fruit om Spanje, Europa en de rest van de wereld te voeden. Ook andere landen mogen exporteren. We zijn niet tegen de import van groenten en fruit uit derde landen. Wat we vragen is dat de producten die de EU binnenkomen voldoen aan dezelfde fytosanitaire, arbeids- en sociale vereisten die aan ons worden opgelegd."

"Tot nu toe beperkt de Europese Unie zich tot het opleggen van contingenten (een limiet stellen op het aantal tonnen dat Europa binnenkomt uit derde landen), tarieven of behandelingen zoals de beroemde cold treatment voor sinaasappelen. Net zoals deze regels binnen handelsovereenkomsten zijn vastgesteld, kunnen ook spiegelclausules worden opgenomen. Die zouden veel problemen kunnen oplossen. Het is in feite de grootste eis van de AGF-sector."


Protest georganiseerd door Asaja, Upa, Coag en Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía op 14 februari in Sevilla

"Daarnaast verplettert Europa ons met bureaucratie, eisen en regelgeving", vervolgt Jaime Martínez-Conradi. "Zo is er het digitale logboek en een supergecompliceerd GLB. Veel teeltbedrijven moeten een derde partij inschakelen om die extra administratieve last te beheren. Bovendien is er de beperking op gewasbeschermingsmiddelen. Maar ondertussen komt alles zonder problemen via Nederland binnen zonder aan dezelfde eisen te hoeven voldoen."

"Deze situatie leidt ertoe dat steeds meer bedrijven er de brui aan geven en steeds minder jongeren bereid zijn tuinders te worden. Wij telers zijn de eersten die het milieu, het platteland en onze omgeving willen verzorgen, het is immers de toekomst van onze kinderen. Overheden zouden echt een inspanning moeten leveren om te begrijpen wat we vragen. Iedereen die naar ons luistert zal zien dat al onze eisen vrij logisch zijn."

"De Europese telers voeden meer dan 500 mln mensen. Als Europa niet afhankelijk wil zijn van derde landen, zal het haar beleid moeten veranderen."

Voor meer informatie:
Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía
https://www.agroalimentarias-andalucia.coop

Publicatiedatum: