Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beperkt watergebruik treft groenteteelt in Mexicaans teeltgebied

"Het is een redelijk moeilijk seizoen geweest voor Mexicaanse groenten," zegt Pedro Balderrama van SunFed Perfect Produce. De verschillende teeltgebieden in het land kampen met een tekort aan product vanwege de weersomstandigheden. In de winter groeien de gewassen zowel in Guaymas als in Sinaloa en ongeveer 15 dagen geleden is de productie in Hermosillo gestart. "We verplaatsen ons nu naar het noorden en zullen enige verlichting zien bij sommige producten."

Aanbodsituatie komkommers verbetert
Specifiek voor komkommers is de teelt in Guaymas dit seizoen uitdagend geweest. Koude en bewolkte dagen met af en toe regen hadden invloed op het productievolume. "We hebben niet de opbrengsten gekregen die we verwachtten," zegt Balderrama. Als gevolg hiervan schoten de prijzen door het dak tot het einde van februari, tot €37 per kist. "Dit is ongehoord, aangezien komkommers normaal gesproken in deze tijd van het jaar in de range van €15-€17 liggen."

Sinds de piek in februari is het volume komkommers verbeterd en is er net een nieuwe oogst uit Sinaloa gekomen. Als gevolg hiervan zijn de prijzen gedaald en liggen ze momenteel in de lage €18 per kist. De productie zal blijven verbeteren, met promotievolume beschikbaar in de eerste en tweede week van april, en dat gaat door voor de rest van de maand.

Geen promotievolume aubergines
Voor aubergines is de situatie een beetje anders aangezien er geen promotievolume verwacht wordt beschikbaar te zijn gedurende de maand april. "Ik verwacht dat de huidige situatie met lage volumes nog wel even zal aanhouden", merkt Balderrama op. Dit heeft geresulteerd in een zeer fatsoenlijke markt met prijzen in de lage €18, wat vrij ongebruikelijk is. "Normaal gesproken komen de prijzen dichter bij €12 of €13." Het aubergineseizoen eindigt meestal eind mei of begin juni, afhankelijk van het weer en de markt. Dit seizoen kan echter eerder eindigen, afhankelijk van de watersituatie.

Beperkt watergebruik in Sinaloa
Water is een grote zorg in de teeltregio Sinaloa. "Sinaloa heeft te maken met een droogte, en vanaf half april zal het gebruik van water in de hele regio beperkt worden." De mate van reductie is op dit moment nog onbekend, maar aangezien de regio niet klaar is met de groenteoogst tot half mei, zal dit een probleem vormen. "We verwachten dat de kwaliteit van de gewassen eronder zal lijden, en de markten kunnen midden tot eind april een piek ervaren. Hoewel de overheid eerder het watergebruik in Sinaloa heeft beperkt, is de situatie dit jaar zorgwekkender dan ooit tevoren."

De enige uitzondering wat betreft de beschikbaarheid van gewassen lijkt pompoenen te zijn. De markten waren zeer hoog van december tot het begin van maart, maar zijn sindsdien gedaald. Een aanzienlijke hoeveelheid wordt verwacht tot het grootste deel van april, maar het seizoen in Hermosillo (Sonora) zal doorgaan tot halverwege juni voordat de teelt naar Baja, Californië verplaatst.

Voor meer informatie:
Pedro Balderrama
SunFed
Tel.: (520) 761-6816
pbalderrama@sunfed.net
www.sunfed.net

Publicatiedatum: