Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Barry Michiels, Gebroeders Michiels:

"Nu de grotere volumes kasgroenten komen, kunnen we onze chauffeurs eindelijk weer aan het werk zetten"

Tholen - De zes magere maanden wisselen zich weer af met de zes vette maanden voor Gebroeders Michiels. Met de start van het voorjaar en de komst van de onbelichte teelt van Belgische kasgroenten op de markt is het zomerseizoen voor de Belgische exporteur weer van start gegaan. "We kunnen de chauffeurs eindelijk weer aan het werk krijgen. Tot en met augustus/september zijn we vertrokken", vertelt Barry Michiels van de gelijknamige exporteur uit Sint-Katelijne-Waver.


De nieuwe vrachtwagen van Gebroeders Michiels

Het bedrijf dat zich voornamelijk richt op export naar de Duitse groothandels werkt in de wintermaanden namelijk wel met wintergroenten, zoals prei, kool en peen, maar dat is niet in de mate van nu met de kasgroenten, legt Barry uit. "De laatste week voor Pasen is begonnen en we zijn sinds vorige week weer begonnen met het rijden met komkommers, paprika en aubergine. In de winter is het slecht geweest. Dat kunnen we toch wel zeggen. Ik denk dat het voor elke exporteur geldt, maar de omschakeling naar kasgroenten verandert de vloot. We zijn direct met hele andere volumes bezig."

"In de wintermaanden is het Spanje dat op dat vlak de boventoon voert", vervolgt Barry. "Maar zodra de grotere volumes van Belgisch product weer toenemen, stapt men volledig over." Dat geldt dus sinds vorige week voor de komkommers, aubergine en paprika, maar ook de volumes tomaten beginnen eraan te komen. "Sinds deze week is het aanbod aan het verdrievoudigen, dus komt het ook los. Er is nog wel concurrentie uit Spanje, maar zodra we met de nieuwe oogsten uit België aan mogen vangen, mag het ook iets duurder zijn voor de klant."

Extra kosten
Kwalitatief zien ze er, zo stelt de exporteur, ook goed uit. "Eigenlijk is alles wel tip top in orde. Daar kunnen we niet over klagen. Voor de paprika krijgen we ook deftige prijzen. Dan zit je bij geel en rood rond de €2,50 per kilo. Groen zakt wel iets, maar ook daar kunnen we toch mooi mee werken. Aubergine is over het algemeen wel goedkoper, wat het ook lastiger maakt. Er komen namelijk zo veel kosten bij kijken dat verdienen steeds lastiger wordt. Als ik een aubergine voor 70 eurocent op de klok koop, kost het eigenlijk €1,20. Het karton komt er nog bij en de logistieke kosten, dus zit je uiteindelijk op het dubbele van de prijs die je betaald hebt. Vervolgens wordt het al snel €1,50 voor de klant, omdat je er ook nog wel iets aan moet verdienen. Alles lijkt maar duurder te blijven worden, dus de prijzen moeten simpelweg ook wel wat hoger liggen. Voor zowel ons als de teler."

Toch kijkt Barry uit naar een positief zomerseizoen. "We zien het zeker rooskleurig in. De winter is weer voorbij en nu worden het de maanden waarin we het jaar weer moeten gaan compenseren. Nu moet je geld verdienen voor de winter erbij. Het personeel wat je in de winter te veel hebt, heb je in de zomer eigenlijk te weinig. Maar ach, dat is elk jaar hetzelfde. We kennen het inmiddels, dus we zijn heel blij dat we weer vertrokken zijn tot september."

Zoete puntpaprika
Ondanks dat er dus veel terugkerende factoren zijn elk jaar ziet de handelaar ook enkele veranderingen in de markt. "Zo lijkt zoete puntpaprika meer en meer in de markt te komen. Het geniet steeds meer populariteit, waardoor het voor ons inmiddels een volwaardige paprikasoort in het assortiment is. Deze vangt eigenlijk eind volgende week pas aan, dus het staat nog in de startblokken. Echter gaat het wel tot november door, dus daar verwachten we veel van. Er komen mooie volumes aan."

"Aan de andere kant is het tegenwoordig afwachten wat de slasoorten doen in de zomer. Vroeger verkochten we deze nog wel in grotere getale gedurende de zomermaanden, maar dit hangt nu echt van het weer af. Als het slecht weer is, doen we nog veel richting Duitsland. Alleen bij goed weer wordt het veel in Duitsland zelf op tafels geteeld. Dat is toch een trend die we de laatste twee jaar hebben zien groeien, waardoor de slavolumes in de zomer een beetje vervangen zijn door de zoete puntpaprika bij ons", besluit Barry.

Voor meer informatie:
Barry Michiels
Gebroeders Michiels
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)475 262 482
barry@gebroedersmichiels.be