Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzet Naktuinbouw bleef achter in 2023, resulteert in negatief resultaat

Naktuinbouw heeft het jaarverslag van 2023 gepubliceerd. Het jaar 2023 stond in het teken van enkele uitdagingen om Naktuinbouw toekomstbestending te maken.

Waarnemend voorzitter Wim Nijssen blikt terug op de aanstelling van een nieuwe directeur in de persoon van Jan Meiling en bestuursvoorzitter in de persoon van Dirk Duijzer. Ook werkte de organisatie aan een nieuwe organisatiestructuur. Deze proces en klantgerichte organisatiestructuur werd begin 2024 geïmplementeerd.

De cijfers
Naktuinbouw sluit het jaar af met een negatief resultaat. Dat komt door een minder hoge omzet. Dit volgens het bedrijf vooral omdat de omzet van de dienstverlening over de volle breedte van de organisatie achterbleef bij de verwachtingen. Aan de kostenkant bleven de organisatie binnen de kaders van de begroting. Boekjaar 2023 is afgesloten met een negatief resultaat na belasting van 2.548.000 euro. Men benadrukt dat het bedrijf financieel gezond is, met 'ruim voldoende' solvabiliteit. Wel krijgt de liquiditeit de aandacht. Naktuinbouw heeft geen winstoogmerk.

Het aantal geregistreerde bedrijven lag voor alle segmenten lager. Zo nam het aantal geregistreerde groentebedrijven in 2023 met 402 lager dan de 437 in 2022. Ook het aantal plantenpaspoortinspecties en fytosanitaire importinspecties en fytosanitaire exportinspecties nam af. 22 keer werd een quarantaine-organisme gevonden.

Het aantal routinetoetsen voor virussen, schimmels en nematoden nam in 2023 ook af. Wel werden fors meer toetsingen gedaan, net als het aantal onderzoeken voor verlening van kwekersrecht en/of toelating. In de groente nam het aantal onderzoeken voor toelating toe tot 1859 (t.o.v. 2022: 969). De baten uit vooral laboratoria en rassenonderzoek lagen in 2023 lager.

Het jaarverslag is hier online te lezen.

Publicatiedatum: