Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Grilligheid op de gasmarkt blijft nog wel even

Dinsdag stopte de TTF-gasprijs met stijgen, woensdag is de daling weer ingezet. Daarmee ligt de daggasprijs donderdagochtend alweer dichtbij en zelfs onder de 27 euro per megawattuur. Marktanalisten wezen er al op dat er eigenlijk niet echt een reden was voor een gasprijsstijging met goed gevulde opslagen.

De elektriciteitsprijs is na een windstille, ook op veel plaatsen stevig bewolkte woensdag weer een stukje gezakt. Echt hard waaien doet het nog niet donderdag, maar de EPEX-dagprijs is wel teruggezakt tot 78,1 euro per megawattuur.

Ondanks de recente stijging van de Europese gasprijzen blijft er sprake van een dalende tendens op de spot- en termijnmarkt van gas, omdat de gasvoorraden goed gevuld zijn, benadrukt energieleverancier Vattenfall in een energie-update. "In Europa is de gemiddelde vulgraad nu 60% en hebben we te maken met milde weerscondities. De verwachting is wel dat de grilligheid op de gasmarkt van de afgelopen weken aanhoudt."


TTF-gasprijs contract april 2024 t/m 20 maart 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

Momenteel wordt er in Nederland relatief veel regeltoestand 2 afgeroepen om het elektriciteitsnet werkend te houden. Op zich niets geks voor de maanden november - februari. Dan is er altijd wat meer sprake van regeltoestand 2, weten energiespecialisten. Dit jaar lijkt er toch iets speciaals aan de hand. EnAppSys laat er een analyse op los op LinkedIn. Wat blijkt? Bij het in balans houden schiet de prijs door (te heftig) ingrijpen om te balanceren aan twee kanten door.

Ook woensdagmiddag rond het middaguur was er weer onbalans op het net, met pieken tot 1887 euro per megawattuur en ook dalen tot -1456 euro per megawattuur in een kort tijdsbestek, zo leert TenneT-data.

Moeten rijke landen, zoals Nederland, meer doen om CO2-doelen te halen om te compenseren minder tot emissiedaling capabele landen? Klimaatwetenschapper Detlef van Vuuren, die meewerkte aan een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving over wat dan een eerlijke verdeling is, neigt naar het tweede, zo legt hij bij BNR uit. Uit een PBL-rapport komt naar voren dat 'op basis van internationale rechtvaardigheid voor Nederland een CO2-reductiedoel van 90 procent of meer gepast is.'