Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Overaanbod tomaten door te warm weer in Almería"

"Hoewel de tomatenprijzen zich enigszins hebben hersteld, blijven ze ondermaats", stelt Julián Rodríguez, een teler in de Zuid-Spaanse provincie Almería. "Het is gewoon te warm. Afgelopen weekend tikte het kwik bijna de 30 graden aan. De planten staan onder stress en geven te veel productie af."

Gesteund door de lagere beschikbaarheid van Marokkaanse tomaten in de eerste maanden van het seizoen, lag de gemiddelde prijs van het product uit Almería op € 1,24 per kilo in het begin van 2024, zo blijkt uit gegevens van de gewestelijke overheid. Maar de prijs zakte snel ineen. In week 4 bedroeg het gemiddelde nog maar € 0,43 per kilo.

Volgens cijfers van de Europese Commissie exporteerde Marokko in oktober vorig jaar 39,1% minder tomaten dan in dezelfde maand van 2022. In de november werd een daling van 22,9% en in de maand december van 9,5% opgetekend. In januari kwam het herstel met 16,4% meer Marokkaanse tomaten op de Europese markt dan een jaar tevoren. En toen kwam ook de belichte teelt in Nederland op gang, waardoor aanzienlijke druk werd uitgeoefend op de prijzen van het Spaanse aanbod, net toen de oogst begon te pieken.

"Met de kou van de afgelopen weken dachten we dat de oogst meer gespreid zou zijn, maar op dit moment is dit niet het geval. De planten zijn al getopt en nu is het gewoon hopen dat de prijzen verbeteren, want er is nog productie tot de maand mei."

"Hopend op een goed jaargemiddelde"
Hoewel de Andalusische tomatenexport in het eerste deel van het seizoen met 19% afnam tussen september en december, nam de waarde van de export met 12% toe ten opzichte van vorig seizoen. Volgens voorlopige gegevens van januari nam de Andalusische tomatenexport in die maand met 9,3% toe in volume en met 10,8% in waarde.

In week 10 was de telersprijs weer opgeklommen tot € 0,60 per kilo, met een uitschieter voor de trostomaten, waarvan de prijs ruim boven het gewogen gemiddelde lag. En de sector verwacht nu dat het Marokkaanse aanbod stilaan zal beginnen af te nemen. "Als de prijs zo blijft, kunnen we op het einde van het seizoen nog een mooi gemiddelde van €0,90-0,97 per kilo halen. Want wat telt op het einde van het seizoen is natuurlijk het gemiddelde", besluit Julián.

Publicatiedatum: