Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
geen kassen, geen virussen, wel verzilting

Marokko heeft er een nieuwe groenteregio bij

In een tijd waarin klimaatverandering Marokko op de proef stelt – dit is het zesde opeenvolgende jaar van droogte en het niveau van de watervoerende lagen in de belangrijkste groenteregio's van het land daalt aanzienlijk – is het cruciaal om nieuwe teeltgebieden te verkennen. In deze context is de coöperatie Ygrane ontstaan in de zuidoostelijke provincie Tata.

Tata is een bergachtige regio waar commerciële tuinbouw lange tijd beperkt was tot dadels. "Echter, de regio heeft een groot potentieel dat nog niet is benut", zegt Mbark Kaffa, teler en lid van Ygrane. "Tata heeft vruchtbare grond, rijkgevulde watervoerende lagen en helder zonlicht dat meer uren fotosynthese mogelijk maakt. Groenten en fruit worden hier al lang geteeld, zij het op een zelfvoorzienende schaal. Het aantal producten dat hier geteeld kan worden is verbazingwekkend. Het is tijd dat de regio een centrum wordt voor de teelt op commerciële schaal, en we zijn vereerd dat we de eerste zijn die deze weg inslaan."

De coöperatie Ygrane startte haar activiteiten met een proef van 20 hectare van verschillende groenten. "We hebben onze eigen paprikazaden ontwikkeld in samenwerking met een Turks zaadbedrijf. We hebben dit seizoen 8 hectare paprikateelt en de resultaten zijn zeer bevredigend, met een opbrengst van 60 ton per hectare in de maten 40 tot 60, hoewel we laat begonnen zijn met planten. Als we volgend seizoen op tijd beginnen, zal de opbrengst ongetwijfeld beter zijn. We hebben ook 10 ha bonen, 2 ha tomaten en 1 ha gewijd aan proeven met verschillende andere groenten. De coöperatie heeft beschikking over extra grond die zal worden benut naargelang de vraag. Zo hebben we bijvoorbeeld voor volgend seizoen een contract voor de bonenteelt afgesloten met een supermarktketen in Europa", legt Mbark uit.

Ygrane kiest voor buitenteelt, in tegenstelling tot de kasteelt in de nabijgelegen regio Agadir. "Dit geeft ons een commercieel voordeel, aangezien onze kostenstructuur aanzienlijk lager is. Het specifieke klimaat van de provincie Tata maakt duurzame buitenteelt met hoge opbrengsten mogelijk."

Telers in Tata hebben ook het voordeel dat de regio geïsoleerd is en de teelt op commerciële schaal nieuw is. "Hier zijn geen virussen die in andere regio's voor opschudding zorgen, zoals ToBRFV in de tomatenteelt of virussen die komkommers infecteren. Het enige probleem dat we hebben is verzilting, maar het blijft op een acceptabel niveau."

Om de afzet vorm te geven werd deelgenomen aan grote beurzen zoals Fruit Attraction en Fruit Logistica. "Op het gebied van marktopening hebben we veel steun ontvangen van het Import Promotion Desk (IPD), een initiatief van de Duitse overheid. Het liet ons toe aan de grote beurzen deel te nemen. We hebben ook vooruitgang geboekt in het certificeringsproces, en we verwachten dit seizoen GlobalGAP, GRASP, BIO en Smeta te verkrijgen, en volgend seizoen Smeta & Bio Credit Carbon. Op teeltgebied hebben we ook geprofiteerd van de steun van de gouverneur van de provincie Tata, Salh Eddine Amal, die in het project geloofde, de realisatie ervan faciliteerde en de voortgang nauwlettend in de gaten hield, evenals van het ministerie van Landbouw."

"De inspanningen van al deze partijen en de kwaliteit van de opbrengst hebben hun vruchten afgeworpen", voegt de teler toe."We hebben al contracten met klanten in het VK, Duitsland en Nederland, maar we bevoorraden ook de lokale markt. Dit toont niet alleen de technische haalbaarheid van de groenteteelt in Tata aan, maar ook de commerciële levensvatbaarheid."

Naast teelt heeft de coöperatie Ygrane een pakstation en koelopslag in de stad Tata. "De bouw van het station is doordrenkt met dezelfde geest van agro-ecologie en duurzame ontwikkeling. Het werkt volledig op zonne-energie, wat de kosten aanzienlijk drukt. Het station is 100% geklimatiseerd, waardoor de houdbaarheid van producten toeneemt. Er is geen enkele onderbreking in de koudeketen. We gebruiken het ook voor andere producten, zoals dadels", legt Mbark uit.

Toch mist de regio Tata nog steeds de infrastructuur om te wedijveren met andere grote Marokkaanse teeltregio's. "Het klopt dat er meer infrastructuur nodig is, maar de situatie is werkbaar. Tata ligt op 5 uur rijden van Agadir, maar dankzij het pakstation heeft dit geen invloed op de houdbaarheid van de producten. De transformatie van de regio bevindt zich nog in de beginfase. Er zullen spoedig nieuwe publieke en private investeringen komen."

De inhuldiging van het pakstation van Ygrane, die werd bijgewoond door de minister van Landbouw, Mohammed Sadiki, en de gouverneur van de regio, was de gelegenheid om te kijken naar de infrastructuur die op korte termijn nodig is. Tijdens de presentatie van het project verklaarde de minister van Landbouw dat de regio een groot potentieel heeft en dat er verschillende gewassen kunnen worden geteeld dankzij het klimaat en de beschikbaarheid van water. Hij kondigde plannen aan in samenwerking met de lokale overheden om de irrigatievoorzieningen te versterken.

Voor meer informatie:
Mbark Kaffa
Ygrane Cooperative
Tel: +212 661236800 (Marokko)
m.kaffa@gmail.com

Publicatiedatum: