Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FSIN publiceert definitieve cijfers foodmarkt 2023

"Lichte groei van de foodmarkt van 2,3% verwacht"

Ondanks de afnemende bestedingen vanaf de zomer van 2023, verwacht FSIN voor 2024 toch weer een lichte groei van de foodmarkt van 2,3% naar €73.978 miljoen. Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) geeft sinds 2003 in de periodieke FSIN Beleidsmonitor een nauwkeurig beeld van de marktontwikkelingen in de buitenshuisconsumptie. "Zelden was die klus zo uitdagend en het plaatje zo genuanceerd als in 2023. De belangrijkste oorzaak daarvan was de consument. Die billijkte lange tijd de torenhoge inflatie en bleef royaal spenderen in Foodservice. Het was de staart van het 'corona-inhaalgedrag'", zegt FSIN.

Bestedingen
"In het vierde kwartaal van 2023 nam de consumptie door huishoudens alweer toe, waardoor de economie, na drie kwartalen van lichte krimp, herstelde (+0,3%). In 2024 krijgen consumenten meer te besteden door stijgende lonen en een rap dalende inflatie. Ook kunnen we de aandrijvende kracht van de gemaksgeneraties op de foodsector niet genoeg benadrukken. Alleen al door de toename van het aantal volwassen generatie Z'ers vloeit er dit jaar een half miljard euro extra naar Foodservice.

Het FSIN helpt ondernemers, bestuurders en beleidsmakers door deze tijd vol tegenstellingen te navigeren. Dat doen we zo transparant en zo kort-op-de-bal als mogelijk. In deze FSIN Cijferupdate presenteren we de definitieve omzetcijfers van 2023 en onze verwachtingen voor 2024. Daarnaast publiceren we zeer binnenkort een FSIN Beleidsupdate 2030."

Uitdagingen
"We besteden veel aandacht aan de bedrijfseconomische uitdagingen waar bedrijven in de foodsector voor staan. De recordomzetten ten spijt, kampt bijna iedereen met krimpende marges door hoge kosten. Schaalvergroting en formulevorming zijn absoluut nodig. Verder drukt de overheid zijn stempel op de sector, met thema's als tabak, gezondheid, accijns, pensioen, lonen en verduurzaming. Binnen dit krachtenveld wordt de strijd om het maagaandeel tussen Foodservice en Foodretail steeds heviger. De grote vraag is in welke kanalen en concepten de gemaksgeneraties hun behoeften gaan vervullen. Zowel Foodretail als Foodservice biedt opties voor directe consumptie. Welk van de twee sectoren de gemaksgeneraties het best in staat stelt hun levensstijl voort te zetten, heeft de grootste groeikansen."

FSIN Omzetposter
Samen met de FSIN Cijferupdate is de FSIN Omzetposter 2024 met de cijfers van vorig jaar uitgebracht. Op de poster is in een oogopslag de omzetontwikkeling in de foodsector, uitgesplitst per kanaal en per segment, zichtbaar.

Bron: FSIN

Publicatiedatum: