Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse rucolateelt wordt elk jaar professioneler en duurzamer

Ondanks de hoge kosten voor energie, gewasbescherming, meststoffen en personeel, zijn de teeltvolumes van Italiaanse rucola vergeleken met vorig jaar grotendeels stabiel gebleven. De kostenfactor speelt echter een steeds grotere rol bij de telers, merkt Peter Mair, verkoopleider bij Gruppo Mec medio maart op.

"De bedrijven telen alleen wat ze echt kunnen verkopen. Dat zie je ook terug in de volumes. De vraag kon tot nu toe precies worden gedekt. Toch zorgen zelfs de kleinste schommelingen in de teelt al voor een tekort op de markt. Dit leidt op zijn beurt tot een hoge prijsgevoeligheid. Een overaanbod was er in de wintermaanden niet, alleen sinds ongeveer twee weken was er door de warme temperaturen iets meer product op de markt, dus we zien een goed seizoensverloop."


Beschermde teelt van rucola

Professionaliteit en duurzaamheid
Italiaanse rucola wordt in drie gebieden geteeld: Battipaglia, Latina en Noord-Italië. Battipaglia is nog steeds het belangrijkste teeltgebied voor rucola, maar Latina wordt steeds belangrijker. Mair: "Battipaglia ligt hemelsbreed echter meer dan 100 kilometer zuidelijker dan Latina en het klimaat is er dus gematigder. In de winter is er in Noord-Italië vrijwel geen teelt, waardoor handelaren en verpakkingsbedrijven hun product uit het zuiden halen. Over het algemeen wordt de teelt elk jaar professioneler en duurzamer. Met behulp van zonnepanelen wekken veel bedrijven hun eigen stroom op voor koelhuizen en verpakkingsmachines. Ook de oogstmachines draaien niet meer op diesel of benzine, maar zijn steeds vaker volledig elektrisch. Een aanhoudende standaard wat betreft kwaliteit en traceerbaarheid kenmerkt onze bedrijven." Normaal gesproken neemt de rucolateelt in Noord-Italië vanaf begin-midden april weer toe.

Klimaatverandering brengt vollegrondsteelt in gevaar
Gruppo Mec teelt twaalf maanden per jaar rucola. De fijne bladgroente wordt daarbij continu in foliekassen geteeld. "Dat is een ongelooflijke prestatie, als je bedenkt dat de binnentemperatuur in de zomermaanden soms oploopt tot meer dan 40 graden en we toch in staat zijn om een hoge en vooral constante kwaliteit te leveren. In de zomermaanden hebben de vollegrondsteeltbedrijven, zoals bijvoorbeeld in Duitsland, steeds meer problemen door de klimaatverandering. Deze grillige weersomstandigheden, of het nu regen of hitte is, leiden tot gaten in de teelt en bedreigen de aanvoer, en dat is niet wat de handel wil." Dit heeft de vraag naar Italiaanse rucola nogmaals een grote impuls gegeven, aldus Mair. Bovendien is ook de scherpe smaak van de Italiaanse rucola in het buitenland bijzonder populair.

In tegenstelling tot de openluchtteelt kan de rucola in de Italiaanse kassen twee keer in plaats van één keer per seizoen worden gesneden. In de supermarkten wordt de rucola overwegend aangeboden in de vertrouwde 125-grams schalen.

Stabiele consumptie in de EU
Gruppo Mec bedient talrijke afnemers in de sectoren retail, groothandel en industrie in de hele EU inclusief Zwitserland. De consumptie in heel Europa is volgens Mair zeer stabiel. "Dit is zeker te danken aan de talrijke toepassingsmogelijkheden in de keuken, of het nu op pizza is, als decoratie, als smaakversterker in salademengsels of als groente in pasta met een roomsaus. Bovendien is rucola natuurlijk ook nog eens heel gezond."

Voor meer informatie:
Peter Mair
Gruppo Mec
Tel. +49 151 54453101
Tel. +39 333 4700507
[email protected]
www.gruppomec.it

Publicatiedatum: