Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 11

Tomatenprijs piekt bij opstart onbelichte teelt

De tomatenprijs is afgelopen week voor het eerst sinds januari weer tot boven het vijfjarig gemiddelde uitgekropen. Met middenprijzen van 2,19 euro voor zowel losse tomaten als trostomaten komt de gemiddelde kiloprijs weer in de buurt bij afgelopen jaren medio maart. Dat is te danken aan de prijspiek in week 11, zo leert een overzicht met cijfers van de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties. Stilaan komen ook uit de onbelichte teelten de eerste volumes los, zij het nog beperkt.

Voor de komkommerprijs geldt dat het onbelichte seizoen al wat langer bezig is. Hier is er geen sprake van een prijspiek, maar steeg de middenprijs in week 11 wel licht. De middenprijs ligt nog wel onder het vijfjarig gemiddelde met 33 eurocent per stuk.

Ook de eerste (groene) paprika's worden geoogst. De middenprijs volgt hier voorlopig de stijgende lijn zoals in andere jaren. De volumes zijn, zeker bij het VBT, nog wel echt beperkt. De paprikateelt in Nederland is een stuk groter. De middenprijs voor groene paprika's kwam uit op 1,88 euro per kilo.

Bij kropsla zien we wel een prijsstijging na een dip in februari. Dat is altijd een moeilijke maand, maar de prijs heeft de weg omhoog weer gevonden. Beter voorjaarsweer zal de consumptie ook helpen. De gemiddelde stuksprijs kwam in week 11 uit op 43,9 eurocent.

Ook voor aardbei geldt dat de eerste voorjaarsteelten voorzichtig in productie komen. De middenprijs zakt, in lijn met het vijfjarig gemiddelde, iets terug. De middenprijs voor een kilo komt uit op 9,40 euro voor het ras Sonsation en op 8,97 als we alle rassen op de spreekwoordelijke hoop gooien.

En dan zijn er nog de asperges uit de serre. Die krijgen stilaan wat concurrentie uit (geforceerde) buitenteelten. De prijzen liggen in lijn met 2023. Een kilo verpakte witte asperges leverde in week 11 afgerond 10,63 euro op.

Bekijk hier alle VBT-middenprijzen voor week 11 voor groenten en fruit. De prijsgrafieken in het groot zien? Dat kan op pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse ministerie van Landbouw & Visserij.