Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lokale aardbeienteelt in Alabama onderzocht

Het klinkt misschien ver gezocht maar verse aardbeien uit Alabama in november, december, januari en februari kan. Onderzoek aan het Auburn University Alabama Agricultural Experiment Station (AAES) laat zien dat aardbeien met hydrocultuur geteeld kunnen worden in een kas.

"In ons onderzoek willen we reactie van aardbeienplanten op milieustress en klimaatverandering begrijpen", vertelt Melba Salazar-Gutierrez, assistent-professor tuinbouw aan het College of Agriculture en onderzoeker bij AAES. "Momenteel bestuderen we een breed scala aan onderwerpen over fruitgewassen zoals blauwe bessen, aardbeien, perziken en watermeloenen. Sommige daarvan worden geteeld in traditionele systemen. Andere fruitsoorten zoals blauwe bessen en aardbeien worden geteeld in containers, hoge tunnels, kassen en een combinatie van een kas en hydrocultuur."

In Alabama neemt de teelt van klein fruit, inclusief aardbeienteelt, toe. Aardbeien is een relatief nieuw teeltgewas in Alabama en daarom is er weinig onderzoek naar.

Waarde
In 2017 werd geschat dat Alabama 45 hectare aan aardbeienteelt had met een waarde van ongeveer €312.000. Via nieuwe methoden en technologieën kan dat toenemen, vertelt Salazar-Gutierrez.

Beslissingsondersteunende instrumenten
"In het onderzoek willen we beslissingsondersteunende instrumenten ontwikkelen die voldoen aan de behoeften van tuinders", vertelt Salazar-Gutierrez."We hopen ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, IPM-strategieën te implementeren om plagen te monitoren en te bestrijden met behulp van biologische controles. Ook willen we nuttige organismen zoals roofinsecten introduceren om plagen op natuurlijke wijze te bestrijden."

Seizoen verlengen
Een ander doel van het onderzoek is om via hydrocultuur het aardbeienteeltseizoen in Alabama te verschuiven en te verlengen. "We willen aardbeienteelt realiseren in november, december, januari en februari," vertelt Salazar-Gutierrez. "Een verlenging van het teeltseizoen kan meerwaarde bieden voor telers op het gebied van marktvoordeel en diversificatie van de beschikbaarheid van verse aardbeien. Het helpt om aan de consumentenvraag buiten de typische teeltperiode in Alabama te voldoen. Dat seizoen loopt traditioneel van maart tot juni."

De vraag naar aardbeien is hoog om verschillende redenen, vertelt Salazar-Gutierrez. Aardbeien worden beschouwd als voedingsrijk eten en behoren tot de top 20 van fruitsoorten die rijk zijn aan antioxidanten. Daarnaast zijn aardbeien een goede bron van veel vitamines, mineralen en andere heilzame verbindingen.

Alternatief systeem
"Consumenten geven ook de voorkeur aan lokaal geteelde producten. Ook vinden ze het belangrijk dat er minder gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt." Het primaire doel van het project is om de mogelijkheid te onderzoeken van het telen van aardbeien in een alternatief systeem. Daarnaast willen de onderzoekers een model creëren om het fysiologische proces van het gewas in de kas te begrijpen. "Daarnaast willen we informatie verstrekken die kan worden gebruikt door tuinders die geïnteresseerd zijn in het telen van aardbeien in kassen en hydrocultuur", vertelt Salazar-Gutierrez.

Twee rassen
In het onderzoek worden de twee aardbeienrassen "Albion" en "San Andreas" gebruikt. Deze rassen werden geplant in september 2022 bij het AAES Plant Science Research Center aan de Auburn University om de haalbaarheid van de teelt onder hydrocultuuromstandigheden te onderzoeken. Een nieuwe cyclus van dezelfde rassen werd geplant in september 2023. Na deze teeltcyclus wordt deze herfst een nieuwe proef geplant. Er worden metingen zoals fotosynthese, fenologie, groei en ontwikkeling uitgevoerd.

"Er zijn analyses uitgevoerd om de fruitkwaliteit, opbrengst en de prestaties van deze rassen te onderzoeken," vertelt Salazar-Gutierrez. "Ook werden klimaatgegevens vastgelegd om de invloed daarvan op de plantprestaties te evalueren voor modelontwikkeling. Dit is het tweede jaar dat we gegevens verzamelen."

Studie
Deze studie is de eerste van de Auburn University en de resultaten daarvan moeten Alabama-telers ondersteunen met de teelt van aardbeien in kassen. "Bij het telen van aardbeien in een open veld zijn de bodemkwaliteit, het watergebruik, de gewasbescherming, het klimaatbeheer, de ruimte en de veldcultivatie onderhevig aan seizoensveranderingen. Daardoor zijn verse aardbeien beperkt beschikbaar", vertelt Salazar-Gutierrez.

Hydrocultuur
"In het onderzoek hebben we geconstateerd dat het mogelijk is om aardbeien te telen met hydrocultuur", vertelt ze. "We zijn afgelopen september gestart met het tweede jaar, maar het is nog te vroeg om specifieke aanbevelingen te geven. Dit is een onderzoeksproject, dus we moeten nog veel evalueren." In het onderzoek wordt ook een voedingsanalyse uitgevoerd. "In verder onderzoek willen we achterhalen welke investering er nodig is. Die kan groot zijn, maar op kleine schaal kan daar men mee beginnen. Deze alternatieve teeltmethode kan aardbeienteelt buiten het seizoen realiseren wanneer de prijzen over het algemeen hoog zijn."

Communicatie
"Tijdens bijeenkomsten wordt informatie gedeeld met telers", vertelt ze. "We vinden het belangrijk om een compleet beeld aan telers aan te bieden. Daarom werken we samen met het Alabama Cooperative Extension System om ervoor te zorgen dat onze bevindingen, inclusief de voor- en nadelen, effectief worden gecommuniceerd."

Bron: agriculture.auburn.edu

Publicatiedatum: