Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaanse brancheorganisatie waarschuwt:

"Marokkaans zachtfruit wordt in Huelva omgekat"

Brancheorganisatie Coag Andalucía waarschuwt dat een aantal Spaanse en vooral Franse bedrijven, gefinancierd door investeringsfondsen via financiële instellingen en enkele supermarktketens, frauduleuze praktijken uitvoert. Volgens Eduardo López van Coag Andalucía importeren deze bedrijven zachtfruit uit Marokko en heretiketteren ze het fruit met een label van Huelva. Ze profiteren daarbij van een grenssysteem dat niet de nodige controles uitvoert.

De secretaris van Coag Andalucía gaf op een persconferentie aan dat deze praktijk uiterst laakbaar is. "Ze ontvangen publieke fondsen van de Europese Unie, de Spaanse regering en de gewestelijke Andalusische overheid om hun faciliteiten op te zetten en soms zelfs om eigen verkoopteams te hebben, maar tegelijkertijd hebben ze bedrijven in Marokko."

"Ze profiteren van een zwak grenssysteem, praktisch zonder controle. Er is een totale wanorde met de import vanuit met name Marokko via de haven van Algeciras. Sommige partijen krijgen in de provincie Huelva, maar ook in Almería, Granada en eigenlijk alle andere provincies van Andalusië een nieuw label", verklaarde hij.

Als recent voorbeeld noemde hij het geval van aardbeien met hepatitis A geïmporteerd uit Marokko, die bovendien residuen hadden die niet zijn toegestaan in Spanje. Deze aardbeien arriveerden zonder etiket en waren bestemd om verkocht te worden als zachtfruit van Huelva, met gevaar voor de volksgezondheid en met economische schade voor de zachtfruitsector van Andalusië tot gevolg.

Coag Andalucía eist dat de Spaanse regering en de gewestelijke Andalusische overheid een plan presenteren om de grenscontroles te versterken. Bovendien vraagt de organisatie om strengere sancties voor de frauduleuze heretikettering van producten. López voegde eraan toe dat deze praktijken niet alleen de zachtfruitsector treffen, maar ook andere Andalusische tuinbouwproducten.

Bron: europapress.es

Publicatiedatum: