Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hypochloorzuur uit menselijk lichaam helpt tegen ToBRFV in tomatenteelt

Recent onderzoek van het National Research Institute of Horticulture in Skierniewice uit Polen heeft laten zien dat hypochloorzuur de verspreiding van ToBRFV in tomatenteelt kan bestrijden. Het hypochloorzuur verminderd ziektesymptomen op bladeren en vruchten significant.

Hypochloorzuur is één van de meest effectieve bekende biociden. Het verschil tussen gewasbeschermingsmiddelen en biociden is dat biociden gebruikt worden in ziekenhuizen, zwembaden en waterleidingbedrijven. Het wordt geproduceerd door menselijke witte bloedcellen en is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Hypochloorzuur is onschadelijk voor mensen, dieren, planten en het milieu.

Beperken van de verspreiding van ToBRFV in tomatenteelt
Het experiment werd uitgevoerd door Beata Komorowska, PhD, van het National Research Institute of Horticulture in Skierniewice (Poland). Voor het experiment werden twee producten gebruikt die pure, gestabiliseerde hypochloorzuur bevatten. Agro ECA is geregistreerd als biocide en Agro ECA Protect is geregistreerd als een biostimulant en goedgekeurd voor biologische teelt. Het onderzoek liet zien dat oppervlaktedesinfectie met Agro Eca Protect en Agro ECA effectief ToBRFV afbreekt.

Grafiek 1. Effectiviteit van oppervlaktedesinfectie tegen ToBRFV met gestabiliseerd hypochloorzuur

Tijdens het experiment werd een extract van met ToBRFV geïnfecteerde tomatenbladeren aangebracht op het oppervlak. Vervolgens werd het oppervlak besproeid of werd de kas verneveld. Na de behandeling werd het extract van het oppervlak opgelost in één ml gedestilleerd water. Uiteindelijk werden de extracten gebruikt om 50 jonge tomatenplanten te enten. Na 21 dagen werd van elke plant een monster van een enkel, nieuw groeiend blad genomen en individueel getest met een RT-PCR-test.

Het testen van de effectiviteit van het verminderen van de symptomen van ToBRFV
In het tweede onderzoek, uitgevoerd door PhD Beata Komorowska, werd onderzocht of de symptomen van ToBRFV verminderd kunnen worden. Vierentwintig tomatenplanten werden geënt met ToBRFV. Nadat de ziektesymptomen verschenen werd gestart met het begieten van een oplossing van Agro ECA (foto 1 en foto 2).

Foto 1. Symptomen van ToBRFV 2 weken na enten

  • In alle met ToBRFV geïnfecteerde tomatenplanten, die werden begoten met stabiel hypochloorzuur, werd het geteste virus na 40 dagen behandeling waargenomen.
  • Ondanks detectie van de virussen in de planten, waren er minder ziektesymptomen te zien in vooral het bovenste deel van de planten vergeleken met planten die niet werden behandeld. (foto 3, foto 4)

Foto 2. Symptomen van ToBRFV 4 weken na enten met ToBRFV

Foto 3. Tomatenplanten na 54 dagen van enten met ToBRFV en 40 dagen behandeling met Agro ECA.

Is het mogelijk om een tomatenplant geïnfecteerd met ToBRFV te genezen?
Het National Research Institute of Horticulture in Skierniewice onderzoekt of het mogelijk is om het ToBRFV-virus uit geïnfecteerde jonge tomatenstekken te verwijderen. Onderzoeksresultaten laten zien dat dit gelukt is. Nadat het onderzoek is afgerond zullen de resultaten van de studie worden gepubliceerd.

Voor meer informatie:
AgroSmart Lab
Niegardów 26, 32-104 Koniusza
Tel.: +48 888 606 101
[email protected]
agrosmartlab.com

Publicatiedatum: