Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het idee kwam van Kees Jansen, die in Nederland ervaring had met de teelt van tomaten in de kas"

Aardbeienteelt van oktober tot en met juni in Almería

Als we de dekken van alle plastic kassen in Almería zouden optillen, zou een groene oase te voorschijn komen, die vorig seizoen over de verschillende teeltcycli 48.280 hectare besloeg, goed voor 3,3 mln ton aan groenten en fruit.

Telers zoals Francisco Rodríguez hielpen in de jaren '70 mee aan de opbouw van deze voor Almería zo belangrijke sector. Zijn dochter Victoria zet nu Francisco's project voort en bewijst dat ook aardbeien een plek hebben tussen al die groenten in de provincie.

"Het idee kwam van mijn man, Kees Jansen, die in Nederland ervaring had met de teelt van tomaten in de kas. We besloten de aardbeien te gaan telen in de kas waar mijn vader in Roquetas de Mar in 1977 mee begon, toen ik één jaar oud was", legt Victoria Rodríguez uit.

"Het was een grote uitdaging, om verschillende redenen. Een daarvan is dat de afzet en de logistiek veel verder ontwikkeld zijn voor groenten. Voor aardbeien was er niets en wij moesten alles zelf uit de grond stampen. Ondanks een moeilijk begin slaagden we erin het project in goede banen te leiden en in september zullen we bij Indalfresh reeds 10 jaar specialisatie in de aardbeienteelt kunnen voorleggen."

"De temperaturen in Almería zijn zeer genereus in de winter en de teelt in een gesloten kas laat ons toe om van oktober tot en met juni/juli aardbeien te telen, al kan de opbrengst in de winter natuurlijk wat terugvallen door het lagere aantal zonuren. Water is broodnodig, daar zijn we het allen over eens, maar het gebrek aan regen en de lage vochtigheid zorgen er anderzijds ook voor dat we geen grote problemen hebben met botrytis", merkt ze op. "Om efficiënt om te gaan met het beschikbare water hergebruiken we bij Indalfresh het irrigatiewater."

"Onze klanten, die we altijd in de watten proberen te leggen, zijn vrij trouw en kiezen voor onze aardbei omdat het een lokaal product is en, bovenal, vanwege de smaak. Elke ochtend wordt er geplukt en verpakt in de kas zelf. Dit garandeert maximale versheid. Onze klanten, die zich vooral in Spanje bevinden met af en toe wat export naar Parijs of Nederland, vertellen ons dat ze het verschil in smaak met andere aardbeien merken en dat, wanneer ze kunnen kiezen, ze de voorkeur geven aan product uit Almería."

Victoria en Kees telen verschillende rassen, van een rood aardbeiras dat traditioneel niet in Spanje wordt geteeld "met een zeer opvallend aroma en een intens rode kleur", tot witte aardbeien of wilde aardbeien. "De aardbei van Almería is in alle opzichten een product voor fijnproevers. De teeltkosten zijn hoger dan die van groenten en, terwijl je een paprika op de plant kunt laten als het niet uitkomt om die dag te oogsten, kan een aardbei niet wachten. Desalniettemin hebben we bij Indalfresh een niche in de markt gevonden, daarvan getuigt onze jarenlange activiteit. En het is vooral werk dat we heel leuk vinden, in de voetsporen van mijn vader", besluit Victoria.

Voor meer informatie:
Indalfresh
Carril de Congo
04740 Roquetas de Mar (Almería) – Spanje
Tel: +34 610 56 13 98
info@indalfresh.es
https://indalfresh.es

Publicatiedatum: