Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Ruimte voor dalen gasprijs

Na stijging is er weer ruimte om te dalen. Dat is logisch, zou Cruijf kunnen hebben gezegd. De constatering gaat op voor de gasprijs, die weer tot om en nabij de 25 euro per megawattuur is gezakt. De gemiddelde EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt woensdag op 68 euro.

De fundamentals geven ruimte voor het dalen van de gasprijs, stelt men bij Powerhouse in de weekupdate. "De temperatuur blijft mild, de winter lijkt voorbij en de voorraden zijn goed gevuld." Als mogelijk zorgenpuntje stipt men wel druk op de aanvoer van LNG uit de VS aan. Vanwege lagere gasprijzen is boten deze kant op laten varen minder interessant.


TTF-gasprijs contract april 2024 t/m 12 maart 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

Energieleverancier Vattenfall komt ook met een weekupdate, waarbij men naast een weer dalende gasprijs ook wijst op een dalende kolenprijs. Met kolen wordt in kolencentrales nog altijd elektriciteit opgewerkt. "Aangezien de vraag naar kolen afneemt, daalt ook de vraag naar CO2-rechten als gevolg van minder CO2-uitstoot die vrijkomt bij het gebruik van steenkolen voor de opwek van elektriciteit. De reden hiervoor was de ruime hoeveelheid opwek van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen."

De maandgemiddelde EPEX Day Ahead-prijs ligt tot op heden in maart hoger (70,25 €/MWh) dan in februari (63,89 €/MWh), voornamelijk ingegeven door afgenomen zon- en windaanbod en temperaturen die rondom normaal liggen in plaats van er ruim boven, constateert Engie, eveneens in een weekupdate. De komende periode nemen temperaturen toe, alsmede het zonaanbod, wat een dalend effect kan hebben.

Verder wijst men in de e-mail op een stabiele olieprijs rond 82 dollar per vat. Ondanks dat de OPEC landen hebben besloten om de productiebeperkingen langer aan te houden blijft de prijs zijwaarts bewegen. Er zijn meerdere redenen waarom dit gebeurt, stelt men bij Engie. Een belangrijke reden is dat bepaalde landen binnen de OPEC meer produceren dan afgesproken. Daarnaast produceert Amerika op recordniveaus en is er aan de vraagzijde twijfel of China haar economische groeidoelstellingen wel waar kan maken.

Het CBS deelt broeikasgascijfers voor 2023. De uitstoot in Nederland lag 6 procent lager dan in 2022. Dit komt vooral doordat de elektriciteitssector 22 procent minder CO2 heeft uitgestoten.

In 2023 was de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw 2 procent hoger. Dit komt doordat tuinders meer gebruik hebben gemaakt van hun warmtekrachtinstallaties (wkk) op basis van aardgas, stellen de statistici. Het grootste deel van de emissies door de landbouw betreft echter methaan en lachgas uit vee en land. De uitstoot daarvan bleef vrijwel onveranderd.

CDA-kamerlid Bontenbal vroeg minister Jetten om een reactie na berichten dat zonneparken in financiële problemen komen door het uitblijven van een voorschot van de SDE-subsidie. Jetten wijst er in antwoorden op dat bedrijven geacht worden hier rekening mee te houden, omdat schommelingen als gevolg van wisselende energieprijzen voorkomen. Aan die prijzen is de SDE++-subsidie gekoppeld.

Jetten weet dat veel zonprojecten de afgelopen jaren te hoge voorschotten ontvingen. "Deze teveel betaalde voorschotten zijn in veel gevallen nog niet terugbetaald. Bij deze
projecten is de impact op de liquiditeit dus beperkt, omdat ze het eerdere
voorschot kunnen gebruiken ter overbrugging. Voor de projecten die dit wel
hebben terugbetaald, is de situatie nu inderdaad ingewikkelder omdat ze dit geld
niet kunnen gebruiken voor hun verplichtingen."

Hij is echter niet direct van plan bij te springen of om de regeling aan te passen. Bedrijven dienen het probleem wat hem betreft zelf op te lossen. "Projecten die in ernstige financiële problemen verwachten te komen kunnen contact zoeken met RVO. In sommige gevallen kan door een passende verrekening van openstaande vorderingen een oplossing worden geboden."

Huishoudens met zonnepanelen veroorzaken hogere kosten voor leveranciers dan huishoudens zonder zonnepanelen. Dat blijkt uit een verkennende studie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM heeft dit onderzoek uitgevoerd omdat uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM blijkt dat steeds meer leveranciers bij het aanbieden van contracten onderscheid maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Het is voor leveranciers niet verboden onderscheid te maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen, stelt de ACM. Men doet nog verder onderzoek.