Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cannabis in verhuurde kas niet genoeg voor volledige sluiting

De vondst van twee cannabisplanten in een kas bleek afgelopen december niet genoeg om het vanwege drugsdelicten beruchte complex te sluiten. Dat blijkt uit een zaak over de sluiting van een bedrijfscomplex in de gemeente Vijfheerenlanden. De rechter geeft het bedrijf dat delen van het bedrijf en de kas verhuurde 'het voordeel van de twijfel'.

De burgemeester besloot in november na overtreding van de Opiumwet om een bedrijfsloods, een kassencomplex, kleinere loodsen/schuurtjes en een zeecontainer voor de duur van 48 maanden te sluiten vanwege overtreding van de Opiumwet. De burgemeester verwijt de eigenaren onzorgvuldigheid in de verhuur.

In mei en oktober 2023 vonden controles plaats. Daarbij werden onder meer twee cannabisplanten in de kas van een huurder aangetroffen. In de afgelopen 12 jaar is op het perceel sprake geweest van een opeenvolging van met name drugsdelicten, zo blijkt uit een opsomming in de uitspraak.

In 2011 werd een hennepkwekerij aangetroffen en in 2014 een zeecontainer, die in de haven van Rotterdam is onderschept met een grote hoeveelheid (gecontroleerd doorgelaten) heroïne. Ook werd in loods MDMA, hennepresten en materiaal voor hennepteelt gevonden. In 2018 trof men een cocaïnewasserij en heroïneproductie voor 150 tot 395 kilo harddrugs aan en in 2022 (bij een FIOD-controle waarbij een illegale sigarettenfabriek is aangetroffen en meer dan een half miljoen namaaksigaretten) enkel kilo's hennepresten (knipafval). In 2014 is het perceel voor 6 maanden gesloten geweest en in 2018 voor 12 maanden.

De Rechtbank Midden-Nederland deed op 21 december uitspraak in de zaak die nog wel een staartje krijgt. De uitspraak is vorige week gepubliceerd. Daaruit blijkt dat met succes een deel van de sluiting is aangevochten. De burgemeester mag van de rechter de kleine loods tegenover de kas en de zeecontainer wel sluiten, maar de overige lokalen, waaronder de kas, (nog) niet.