Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Vorstermans, Chairman Agro Food bij Supply Chain Valley:

"We denken hier foodbreed en ketenwijd"

Tholen - Een jaar terug nam Jan Vorstermans afscheid van het Venlose veilingterrein, na ruim 22 jaar gewerkt te hebben bij Coop ZON Grubbenvorst, ZON Fresh Park en Hines Fresh Park Venlo was het tijd voor een tandje terug. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon, want Vorstermans is aangesteld als Chairman Agro Food binnen Supply Chain Valley. Een positie die hem past als een jas. "We denken hier foodbreed en ketenwijd!"

Bij Supply Chain Valley werken bedrijven, kennisinstellingen en overheid in de (EU)regio Noord-Limburg nauw samen aan projecten op het gebied van o.a. duurzaamheid, arbeidsmarkt, energietransitie, digitalisering, innovatie, infrastructuur en mobiliteit. "De overtuiging is dat bepaalde thema's beter samen aangepakt kunnen worden dan alleen. Door deze thema's samen aan te pakken wordt waarde toegevoegd voor alle bedrijven in de regio, de knowhow vergroot, de positie van alle stakeholders versterkt en de leefomgeving verbeterd", verklaart Jan.


Jan tijdens een event bij Lely Orbiter

Dit platform is opgericht door een aantal grote logistieke partijen uit de regio Venlo. Samen hebben ze geld hiervoor beschikbaar gesteld. Natuurlijk mocht de agrofoodsector hierin niet ontbreken. Niet omdat ik Noord-Limburger ben, maar we hebben hier in de regio fantastische agro-foodbedrijven. Deze regio kent alle soorten primaire producenten (kassen, vollegrond, melkveehouderij en intensieve veehouderij), AGF-verwerkers, maar ook grote handelshuizen en logistiek dienstverleners, een aantal spreken internationaal tot de verbeelding. Ik mag de kar namens de agrofoodsector trekken", vertelt Jan.

Negen bouwstenen
"Onder Supply Chain Valley vallen negen bouwstenen waar de agrofoodsector er eentje van is. In deze bouwsteen komen alle sectoren uit de primaire sector, de verwerkende industrie en alle andere actieve ketenspelers samen. De kracht van dit initiatief is dat we in de verschillende bouwstenen met meerdere sectoren (logistiek, maakindustrie, zorg en agrofood) actief zijn, want iedereen heeft met vergelijkbare uitdagingen te maken. Dat wordt gerealiseerd door samen aan projecten te werken, maar ook door middel van trainingen, workshops, webinars, bijeenkomsten en uitwisselingen. In de agro-foodketen organiseren we - samen met Yuverta, Crossroads en Brightlands Venlo - ook elk kwartaal een bijeenkomst bij een bedrijf, waar thema's als de energietransitie, circulariteit, digitalisering en robotisering aan bod komen.

Local-for-local in de Euregio
Noord-Limburg heeft een gunstige ligging op belangrijke nationale en internationale corridors voor goederenvervoer. Limburg is één van de weinige regio's binnen Nederland die via alle modaliteiten (weg, water, spoor, lucht en buisleidingen) verbonden is. Over de import en export van voedsel leeft nog weleens het sentiment dat het allemaal onnodig is, omdat het allemaal export zou betreffen. Men vergeet dat we in een straal van 150 kilometer vanuit deze regio 40 miljoen consumenten in Nederland, België en Nordrhein Westfalen bereiken. Wij zien de voedselvoorziening dan ook vooral local-for-local in de Euregio. Export is een statistiek! Maar die boodschap moeten we wel vertellen aan onze omgeving, naast alle inspanningen die er ook worden ondernomen om bijvoorbeeld een regionaal voedselsysteem op gang te krijgen", benadrukt Jan.

Hij is enthousiast over zijn nieuwe rol: "Supply Chain Valley is een community-bouwer bij uitstek. Het is de supply chain die het mogelijk maakt om cross-overs te maken met de sectoren logistiek, agrofood en maakindustrie in de regio. Binnen de agro-food verbindt ze alle spelers met elkaar. Ons kantoor is gevestigd in de Innovation Hub op Greenport Venlo en op de Brightlands Campus Venlo op het voormalige Floriade-terrein. Het zijn plekken waar de quattro helix kennisdeling en samenwerking ten volle tot uiting kunnen komen. Een plek waar trainingen, conferenties en conventies plaatsvinden, maar ook een inspirerende basis waar de jeugd uitgedaagd wordt en waar werkplekken met een wow-factor gerealiseerd zijn!"

Voor meer informatie:
Jan Vorstermans
Supply Chain Valley
Mob: 06-53234004
j.vorstermans@sypplychainvalley.com
www.supplychainvalley.com