Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Grote vraag naar cherrypruimtomaten dit seizoen"

In juli 2021 besloten elf ervaren groentetelers in de Spaanse provincie Granada met een achtergrond in de teelt van kasgroenten om zich te verenigen. Via samenwerking streefden ze naar een sterkere positie in de markt. Het leidde tot de oprichting van SAT Agrotropical in de gemeente Castillo de Baños.

"Sindsdien zijn we exponentieel gegroeid. Onze omzet verdubbelde in 2022/23", zegt manager Almudena. "De belangrijkste producten die onze leden telen zijn cherrytomaten, in al hun varianten, en komkommers. Samen zijn die goed voor 80% van de kasgewassen van Agrotropical. Maar we telen ook tropisch fruit, watermeloenen en pruimtomaten."

"Wat betreft cherrytomaten, richten we ons op rassen met een volle smaak, of het nu rode of gele zijn, ronde op langwerpige", legt ze uit. "In onze ervaring is de vraag naar cherrytomaten over het algemeen constant gebleven gedurende alle maanden van het seizoen. Elke variant heeft zijn niche, maar de toename van de afzet was vooral merkbaar bij de cherrypruimtomaten, vanwege de smaak. Vooral het Angelle-ras biedt de consument extra kwaliteit en zoetheid."

"Het is een ras dat al ruim bekend is op de markt en het heeft ook een goede houdbaarheid, wat een grote garantie biedt voor de export. Deze tomaat neemt een belangrijke plaats in onze teeltplanning in."

"Ook de pruimtomaat doet het dit seizoen uitstekend in de export", voegt Almudena toe. "Elke tomaat heeft zijn vraag en zijn plaats op de markt. De teelt van pruimtomaten is dit seizoen perfect verlopen bij de temperaturen die in Granada en Almería heersten. Voor ons is het in feite de ideale tomaat voor de export: hij is stevig, smaakvol en heeft een uitstekende kwaliteit. We hebben geen enkele daling in de oogst of de vraag opgemerkt dit seizoen."

Komkommer
De komkommerteelt loopt op z'n laatste benen, terwijl Nederland geleidelijk de fakkel aan het overnemen is op de Europese markt. "De teeltcycli zijn bijna ten einde", bevestigt Almudena. "De aanplant vindt voornamelijk plaats tussen half september en half oktober, en we verwachten aanzienlijk minder te oogsten in maart."

"De prijzen in januari en februari waren lager dan andere jaren. Oktober, november en december waren dan weer wel sterke maanden op dat gebied en ook de oogst was omvangrijk door de hoge temperaturen. Onze leden zullen een mooi inkomen hebben behaald met de komkommers."

Agrotropical telt momenteel 130 leden, terwijl het project nog maar drie jaar geleden was opgestart door 11 telers. "We hebben een grote expansie doorgemaakt, en we hopen de komende jaren nog verder te groeien. Zo zijn er momenteel nog enkele aanvragen in behandeling."

Voor meer informatie:
Agrotropical S.A.T.
Calle Polígono 5, parcela 258
18750 La Guapa (Granada) – Spanje
almudena.alonso@agrotropicalsat.es

Publicatiedatum: