Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"1050 kg komkommers en 626 kg tomaten per m2 op jaarbasis"

"Sinds januari 2023 zijn we overgegaan van een R&D-fase naar volledige productie. Het is een cruciale periode voor ons geweest, zowel technologisch als economisch. De voltooiing van een Proof of Concept (POC)-faciliteit, die 300m2 beslaat, is een belangrijke mijlpaal voor Grow-Tec, omdat het aantoont dat ze de teelt efficiënt kunnen schalen," stelt Shlomy Raziel, oprichter en CEO van Grow-Tec. Grow-Tec is een agtech-leverancier van teeltoplossingen voor indoor vertical farming met de focus op vruchtgroenten.

Shlomy benadrukt de prestaties van het bedrijf op het gebied van opbrengstverbeteringen. Vergeleken met eerdere resultaten is de gewasopbrengst namelijk met 50% toegenomen. "We hebben de groeiprotocollen gestabiliseerd en dit jaar zijn de opbrengst en kwaliteit aanzienlijk verhoogd. Voor komkommers bereikten we 1050 kg, en voor tomaten 626 kg," legt hij uit.

In vergelijking met andere indoortelers van vruchtgroenten, zoals tomaten, komkommers en paprika's, draait de techniek van Grow-Tec om horizontaal telen in plaats van vertical. Hun ervaring is dat een dergelijke aanpak tot veel hogere opbrengst leidt. Shlomy: "In combinatie met directe lichtdistributie, zorgen nauwkeurige en absolute klimaatomstandigheden ervoor dat de productiviteit kan worden verhoogd en de ruimte kan worden gemaximaliseerd."

Van veelbelovende onderzoekstests naar commercialisering
Het R&D-team, dat in januari 2023 is begonnen met testen in de nieuwe Grow-Tec faciliteit, zegt dat ze jaarlijks 480 kg komkommers per m2 hebben geoogst, verdeeld over 13 cycli. Shlomy deelt trots dat het team eind december 2023 een komkommeropbrengst van 1050 kg heeft bereikt.

Op 30 januari 2023 begon het team met proeven voor tomaten. Hierbij gebruikte het team nieuwe rassen zodat ze in staat waren om jaarlijks 380 kg per m2 te oogsten, verdeeld over zeven cycli. Maar daar stopten ze niet. Aan het einde van de proef, in december 2023, wist het team het totale aantal naar 626 kg te verhogen waardoor de volgende cycli al een toename van 246 kg per m2 toonde.

"Tijdens de test gebruikten we meer dan 20 nieuwe rassen; we pasten verschillende irrigatiemethoden toe, inclusief verschillende strategieën voor afvloeiing. Daarbovenop hebben we voor elke fase nieuwe formules van meststoffen verbeterd en ontwikkeld, wat gepaard ging met het openen van een nieuwe kwekerij in mei 2023. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld nieuwe vegetatieve ruimtes voor elk gewas. De nieuwe vegetatieve ruimte voor komkommers stelt ons in staat om de plant in een aparte ruimte te laten groeien waarna ze verplaatst worden naar grotere kweekruimtes. Binnen zes dagen (na het verplanten) kan er worden begonnen met oogsten. Deze nieuwe methoden verhogen de opbrengsten dramatisch."

"Gezien onze holistische aanpak zijn we in staat geweest om milieucontroles, het gewas en de opbrengsten te maximaliseren. We werken echter voortdurend aan het verleggen van de grenzen. We geloven namelijk dat we door nieuwe gewassen te gebruiken en enkele punten te verbeteren ons doel, 850 kg tomaten per m2, zullen bereiken," legt Shlomy uit.

Wat levert Grow-tec?
"We leveren alle technologie, apparatuur en materialen die nodig zijn voor indoorteelt. Van HVAC-systemen tot LED-verlichting, fertigatie, irrigatie en automatisering. Samen met ons unieke teeltsysteem (Racks), zorgen we voor optimale prestaties," vertelt Shlomy.

Naast hardware biedt Grow-tec ook uitgebreide training en ondersteuning aan klanten, inclusief training op locatie door agronomen, en mogelijkheden voor remote monitoring. Het team gelooft dat het bieden van een compleet pakket succes garandeert. "Ons trainingscentrum op het hoofdkantoor stelt ons in staat klanten uitgebreid op te leiden, waardoor we vanaf dag één een goede teelt kunnen garanderen."

Shlomy deelt dat ze in de toekomst het productassortiment van Grow-Tec willen uitbreiden. Zes maanden geleden zijn ze begonnen met het kweken van zoete snackpaprika's, en het ziet er veelbelovend uit. En twee maanden geleden begonnen de experimenten met vruchtgroenten zoals pompoen en aubergine. Deze proeven onderzoeken de levensvatbaarheid van het indoor telen van dergelijke gewassen om zo aan diverse marktbehoeften te voldoen. "Het introduceren van nieuwe gewassen stelt ons in staat om in te spelen op verschillende regio's en diverse consumentengroepen."


Shlomy Raziel

Op zoek naar samenwerkingsmogelijkheden
Grow-Tec nam deel aan de Indoor AgCon in Las Vegas van 11-12 maart. Het bedrijf kijkt ernaar uit om hun oplossingen te demonstreren en partnerschappen uit te breiden. "We zouden graag in contact te komen met potentiële klanten en investeerders en hebben de basis gelegd voor toekomstige samenwerkingen. Op dit moment richten we ons op uitvoering en het leveren van tastbare resultaten. Het is tijd om verder te gaan dan dromen en te laten zien hoe praktisch en winstgevend indoorteelt is. We zijn er klaar voor."

Voor meer informatie:
Shlomy Raziel, oprichter en CEO
Grow-Tec²
rpoffice@grow-tec.com
https://grow-tec.com
www.linkedin.com/company/grow-tec

Publicatiedatum: