Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienteler combineert kas en vertical farm

"Onze vertical farm, die we huren, bevindt zich in een lokale tuinbouwschool en heeft drie lagen van 200m2 aan goten. In december startten we met het telen van de moederplanten van aardbeien. Dat gebeurt met behulp van in-vitro planten. In maart oogsten we de uitlopers daarvan en laten we ze wortelen in onze kassen. Op die manier worden er moederplanten voor het zomerseizoen geteeld," vertelt Kari Komulainen, directeur van Peuraniemen Taimitarha Oy.


Kari Komulainen

Het familiebedrijf is gevestigd in Kainuu in Finland en richt zich op vermeerdering van aardbeienplanten. Daarbij wordt een combinatie van vertical farming en traditionele kasteelt gebruikt.

Het hoogseizoen start in september en duurt tot ongeveer april of juni van het volgende jaar. Daarna wordt de planten gedistribueerd naar tuincentra en aardbeientelers. Tot op heden teelt Peuraniemen meer dan 1 tot 1,5 miljoen gecertificeerde mini-aardbeientrayplanten per jaar.


Eerste generatie planten vermeerderd in de vertical farm

Een vertical farm op zichzelf is te kostbaar
"We telen onze aardbeienplanten al vijf jaar in vertical farms. Daardoor zijn we minder afhankelijk van in-vitro planten. Voordat we deze vertical farm huurden, kochten we al onze moederplanten als in-vitro planten. Tegenwoordig kunnen we in de vertical farm planten van één generatie creëren. Daardoor is slechts 1/10-1/20 deel in-vitro planten nodig. Daardoor is de winst hoger. Kari benadrukt echter dat er zorgvuldig overwegingen moeten worden gemaakt vanwege stijgende energiekosten.

"Elk jaar moet zorgvuldig worden gepland", merkt hij op. "We huren de vertical farm alleen voor de teelt van aardbeienplanten. Daarom huren we de locatie voor drie maanden. Telers gebruiken in deze tijd van het jaar veel energie voor aanvullende verlichting. Omdat ze een deel van hun energie kopen van beurzen, maakt dit de teelt bijna onmogelijk en onvoorspelbaar."

Betaalbare materialen voor optimale resultaten
Peuraniemen heeft ongeveer 5000 m² aan kassen en tunnels. De kassen zijn bestand tegen strenge Finse winteromstandigheden. "Onze kassen zijn in Finland gemaakt en geschikt voor Finse omstandigheden. De solotunnels zijn hoog en hebben diepe muren. Ze hebben dubbel plastic die bestand zijn tegen de lage buitentemperaturen en de sneeuw op het dak kunnen dragen. Daardoor is er geen extra verwarming nodig."

Peuraniemen gebruikt een combinatie van verwarmingsmethoden, waaronder olie en luchtblazers tijdens het korte verwarmingsseizoen van week tien tot 20. Daarmee worden de lage temperaturen bestreden. Daarnaast gebruiken ze lichte, maar dikke sneeuwdekens als natuurlijke isolator voor het opslaan van planten tijdens de winter. Dat is de beste en goedkoopste optie", merkt Kari op.

Ondanks fluctuerende energieprijzen en incidentele marktverstoringen blijft Peuraniemen verse producten voor lokale markten telen. "Ook in de toekomst", vertelt Kari. Hij voorziet dat vertical farms een grotere rol zullen spelen om verse producten te telen voor dichtbevolkte steden.

Kosten laag houden
Het bedrijf onderzoekt andere manieren om kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen zoals zonnepanelen. Het bedrijf blijft ervan overtuigd dat traditionele tuinbouw een belangrijke rol blijft spelen in de tuinbouwsector van Finland.

Het Kainuu-gebied bestaat uit acht steden en ongeveer 74.000 inwoners. In dit gebied zijn kassen waarin sla, tomaten en zomerbloemen geteeld kunnen worden te vinden. Hun markt is heel lokaal. "Ik verwacht niet dat er hier veel nieuwe kassen gebouwd gaan worden in de toekomst. De kosten om een vertical farm te bouwen en te runnen zijn hoog. Zeker op het gebied van energie."

Voor meer informatie:
Kari Komulainen, Oprichter en CEO
Peuraniemen Taimitarha Oy
Tel: +358 40 741 5457
[email protected]
www.peuraniementaimitarha.fi

Publicatiedatum: