Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat is de beste seizoensopslag van thermische energie voor in de kas?

In semi-gesloten kassystemen die zijn uitgerust met ontvochtigers op basis van een warmtepomp gaat het ontvochtigingsproces gepaard met het terugwinnen van energie, die mogelijk kan worden gebruikt om aan de warmtevraag van de kas te voldoen en het totale energieverbruik te verminderen. De periode met de hoogste ontvochtigingsvraag (dus hoogste energieterugwinning) valt echter niet samen met de periode met de hoogste warmtevraag.

Deze onbalans kan worden overbrugd door lange-termijn/seizoensgebonden opslag van de gewonnen energie. Onderzoekers van de WUR hebben enkele commercieel verkrijgbare oplossingen voor thermische energieopslag voor de lange termijn geëvalueerd op hun haalbaarheid voor gebruik in kassen. Voor twee gesimuleerde glastuinbouwsystemen is het benodigde volume voor seizoensopslag uitgerekend.

Voor seizoensopslag van thermische energie kunnen alleen zeer goedkope materialen gebruikt worden vanwege de lage frequentie waarmee het wordt gebruikt. De oplossing van SolarEis, die bestaat uit een ondergrondse ijscontainer als opslagmedium, kan ondanks het grote volume van de buffer toch eerder positief uitpakken. Dat blijkt uit het onderzoek. Gezien de lage vraag per m² van moderne teeltsystemen kan ondiepe bodemenergie zoals horizontale bodem warmtewisselaars ook in overweging genomen worden volgens de onderzoekers.

In twee verschillende teelten is de warmtebehoefte en de onbalans in de tijd geanalyseerd. In een onbelichte tomatenkas met een low-e kasdek voor energiebesparing, en een potanthurium kas met LED-belichting. In het onderzoek is verder de techniek van RIFT onderzocht. RIFT maakt gebruik van de verbranding van metaalpoeder, met name ijzerpoeder, in een reactor om hoogwaardige warmte te genereren zonder dat er broeikasgassen vrijkomen. De opgewekte warmte kan worden gebruikt om via een externe verbrandingsmotor elektriciteit op te wekken of direct water op te warmen dat aan mogelijk kassen wordt geleverd. Deze techniek is kandidaat om op termijn de WKK te vervangen door een CO₂-arm alternatief.

Lees hier meer over de twee technieken in het onderzoek van de WUR.

Publicatiedatum: