Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Laatste sla geoogst binnen jaarlijkse proeven van Opti-Energie

De proeven voor sla hydrocultuur op PSKW in het LA-traject Opti-Energie voor dit jaar lopen op zijn einde. In dit project zoekt men voor sla hydrocultuur naar mogelijke besparingen in energie omwille van economische en ecologische redenen. Het project beoogt om een besparing van 20% te realiseren in de teelten van sla MGS, aardbei en tomaat. Gedurende de hele winter werd er sla geteeld onder drie verschillende energie regimes: een energiearm, energiezuiniger en hoge energie-input klimaat. Voornamelijk de belichting (aantal uren en intensiteit) en stooktemperaturen in de dag en nacht zijn hierbij van belang.

Duidelijke verschillen zichtbaar tussen behandelingen
Wekelijks werden kroppen beoordeeld en gemeten zodat er na de winter een totaalbeeld van de effecten van de verschillende klimaten gevormd kan worden. Deze week worden hiervoor de laatste kroppen geoogst en de kropsla grondig beoordeeld. Deze winter waren er alvast heel wat verschillen merkbaar in geoogste gewichten, kwaliteit en energie-input. Ook zagen de onderzoekers sterke rasverschillen naar boven komen onder invloed van het serreklimaat.

Resultaten dienen als beslissingsfactor voor telers
De resultaten moeten nog aan elkaar gekoppeld worden om vervolgens de meest economisch voordelige situatie per teler te kunnen bepalen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de gas- en elektriciteitsprijs, dimensionering van de serre, de bestaande infrastructuur, enzovoort. Zo krijgt de teler tools aangereikt om in de winter een onderbouwde keuze te maken om energiezuiniger te telen zonder veel te moeten inboeten op gewicht of kwaliteit. Volgend jaar worden de proeven binnen Opti-Energie opnieuw voortgezet met proeven op scherming en relatieve vochtigheid aangezien relatieve vochtigheid en energie-input zeer sterk aan elkaar gelinkt zijn.

bron: Proefstation

Publicatiedatum: