Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hernieuwde interesse in aardbeien van Marokkaanse telers?

De eerste cyclus van het Marokkaanse aardbeienseizoen is op een hoogtepunt geëindigd, wat de weg vrijmaakt voor de tweede cyclus waarin een aanzienlijk deel van de productie bestemd is voor invriezing. Dit meldt Zouhir Daissoria, een Marokkaanse teler en exporteur gevestigd in Larache.

"We zijn twee weken geleden begonnen met de tweede fase van het seizoen, en deze zal duren tot half juni. Tot het einde van het seizoen zullen er minder exporten van verse aardbeien zijn en meer exporten van diepgevroren aardbeien. Over het algemeen is het seizoen tot nu toe erg goed verlopen. De prijzen waren 20-25% hoger dan vorig seizoen, alle variëteiten gecombineerd, en de oogstvolumes zijn stabiel gebleven."

Volgens Zouhir is de verbetering in prijzen te danken aan de areaalvermindering: "De aardbeiensector in Marokko heeft de afgelopen jaren ernstige moeilijkheden op het gebied van teelt en handel ondervonden, wat veel telers ertoe heeft aangezet om te schakelen naar de teelt van andere gewassen. De daling van het areaal is aanzienlijk, in de orde van 30% dit seizoen in de regio Larache."

De weersomstandigheden waren dit jaar ook gunstiger, voegt de teler toe: "De maanden november tot januari waren moeilijk, wat leidde tot vervorming van de aardbeien en verkleuring, maar daarna verbeterden de weersomstandigheden aanzienlijk in vergelijking met vorig seizoen, met koele temperaturen wanneer het fruit het nodig had, en warm waar nodig."

De vraag was ook goed, voegt Zouhir toe. "De lokale markt neemt grote volumes op, vooral omdat de piekproductie samenvalt met de Ramadan. Wat betreft de export, onze traditionele markten zoals het VK en Spanje hebben een solide vraag behouden. Bij Bldiofroot hebben we ook nieuwe markten aangeboord, voor het eerst exporteren we naar Maleisië."

De rest van het seizoen ziet er veelbelovend uit, volgens de teler: "De prijzen voor diepgevroren aardbeien zijn 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit kondigt een hernieuwde interesse in aardbeien aan van de kant van de telers. Dat is ook het geval voor ons bij Bldiofroot, aangezien we van plan zijn ons aardbeienareaal volgend seizoen met 10% te vergroten."

Voor meer informatie:
Zouhir Daissoria
BLDIOFROOT
Tel.: +212661902434
bldiofroote.coperative@gmail.com / disouriafirstgreenland@gmail.com

Publicatiedatum: