Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verkoop verwarmde teelt asperges komende weken van start bij BelOrta

"Kasgroentenmarkt wordt nog altijd gedomineerd door groot aanbod vanuit het zuiden"

Tholen - De overgang naar West-Europees product op de kasgroentenmarkt is op dit moment in volle gang, maar vooralsnog wordt de markt gedomineerd door groenten uit het zuiden. Dit vertelt Benny Cuypers van BelOrta. "We moeten mee met de prijzen vanuit Spanje en Marokko, waarbij het over het algemeen niet goed te noemen is."

"In de tomaten zien we dat het aanbod vanuit het zuiden vrij groot geweest is de laatste weken", gaat hij verder. "Dat drukt op de prijzen en zie je gelijk bij ons in de belichte teelt. Ons aanbod is niet dermate groot dat we de markt verstoren, waardoor we nog altijd de internationale markt moeten volgen en daarbij zijn de prijzen niet wat het moet zijn."

Eenzelfde situatie ziet Benny in de aubergine en, in mindere mate, de komkommer. "Onze volumes nemen bij de komkommers inmiddels vrij snel toe. Meerdere telers zijn in productie gekomen en de prijsvorming is redelijk te noemen. Door forse druk op de markt is het de afgelopen weken echt moeilijk geweest, maar vorige week is het al de betere kant op gegaan. Ook hier moeten we echter opboksen tegen productie uit, met name, Spanje, die nog duidelijk aanwezig is."

"Daarnaast zijn we sinds kort gestart met de aubergines, maar ook die start is heel moeilijk. Ook hier ligt de reden weer voornamelijk in de lage prijzen vanuit het zuiden. Het blijft uiteraard een vraag- en aanbodspel, maar we hopen toch dat het in de komende weken de betere kant op gaat. Van andere jaren weten we dat Spanje en Marokko nog zeker tot april door kunnen gaan. Echter blijft dit altijd afwachten, want er kan uiteraard veel veranderen. Het ligt aan het weer en hoe de planten erbij staan. Bovendien heeft veel handel nog afspraken lopen met leveranciers vanuit het zuiden, waardoor ze zeker de komende weken nog gebonden zijn. De overgang naar het West-Europese aanbod moet dus echt nog voltrokken worden. Voor ons gebeurt dit het liefst de komende weken al, maar het hangt allemaal af van wat er nog voorradig is uit het zuiden en welke afspraken er lopen."

Grotere volumes asperges in komende weken
Naast de traditionele kasgroenten is de coöperatie sinds kort ook weer gestart met de serre-asperges. Altijd een product waar in België en omstreken reikhalzend naar uitgekeken wordt. "Het blijft een speciaal moment van het jaar, waar door handelaren anders naar gekeken wordt. In tegenstelling tot vele andere teelten is dit echt nog een seizoensteelt gebleven. Vooralsnog is het aanbod echter nog beperkt. We werken met een 5-tal telers die allemaal hard bezig zijn. Desalniettemin zijn het nooit de echt grote volumes die op de markt komen vanuit de serre."

"Voor de grote volumes zal men moeten wachten tot de verwarmde buitenteelt van start gaat. Dat zal ongeveer volgende week of de week erna gebeuren. En dat is geen moment te vroeg, want de vraag is dus al in groten getale aanwezig. Het betekent ook dat de prijzen nog altijd goed stand houden. Meestal zijn ze in de aanloop naar het seizoen (begin februari) aan de hoge kant, maar dalen ze in de weken erna een beetje. Dit seizoen is de prijsvorming nu nog altijd correct. Het is afwachten tot we met de grote volumes van start kunnen."

Voor meer informatie:
Benny Cuypers
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 (0)15 55 11 11
info@belorta.be
www.belorta.be