Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie in de glastuinbouw

Greenport West-Holland is één van de partners van in het Interreg-project RE-Greenhouse, dat onlangs van start is gegaan. Doel van dit internationale project is kennisdeling bij de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie in de glastuinbouw. Het project richt zich op de glastuinbouw in Noordwest-Europa en zal leiden tot betere beslissingsondersteuning in keuzes van energiebronnen en daarbij uniform vergelijk tussen de regio's. Dit draagt bij in de verdere uitwerking van de gebiedsvisie binnen het EnergieAkkoord. RE-Greenhouse is een samenwerking van 11 partners uit België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland.

Projectinitiatieven

  • Pilootopstellingen van veelbelovende technieken: In vier landen worden pilootopstellingen opgericht waarmee Greenport West-Holland zes hernieuwbare energietechnologieën onderzoeken en demonstreren: warmtenetwerk, biogas, hout, pellet brander, restwarmte en zonne-energie. Het onderzoek van Inagro richt zich op biogas en warmtenetwerk (Agrotopia).
  • Beslissingstool voor glastuinbouwers: De gegevens verkregen uit de pilootopstellingen, aangevuld met info van stakeholders en historische data, zijn de basis voor de ontwikkeling van een beslissingstool. Het is de bedoeling dat Greenport West-Holland via een soort van beslisboom glastuinbouwers in staat stellen te bepalen welke hernieuwbare energiebron in hun situatie het meest interessant is, zowel technisch als economisch.
  • Demonstraties en internationale uitwisselingen: gedurende de looptijd van het project organiseert de organisatie internationale bezoeken aan pilootopstellingen zodat ze glastuinbouwers kunnen informeren over het potentieel van de onderzochte hernieuwbare energiebronnen.

Budget
Het totale projectbudget is €3.783.112. Verder wordt er €2.269.867 aan financiële steun gekregen van Interreg NWE.

RE-Greenhouse wil de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie in de glastuinbouw versnellen. Het project richt zich op de Interreg NWE-regio, die de grootste dichtheid aan glastuinbouw in Europa heeft en waar fossiele brandstoffen de belangrijkste energiebron zijn.

Het is een samenwerking van 11 partners uit België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland, elk specialist in een specifieke hernieuwbare energiebron. In het project wordt kennis uitgewisseld en diverse grensoverschrijdende acties georganiseerd.

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: