Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter de Ruiter, 4Fruit Company:

"Of je nu praat over Spaanse ronde, pruim-of cherrytomaten; het blijft een gevecht"

Tholen - De markt voor Spaanse groenten, zowel uit de kas als vollegrond, maar ook het Spaanse citrus verloopt niet al te wild. "Gisteren hadden we een leuke verkoopdag, maar vandaag is het alweer een stuk tammer. Eigenlijk is de februarimaand met de beurs tam ingegaan en het lijkt ook zo te gaan eindigen", constateert Pieter de Ruiter van 4Fruit Company uit Ridderkerk.

"Groene paprika's (12-12,50 euro) en rode (9,50-10 euro) worden nog voor leuk geld verkocht, maar met de oranje en gele is het een stuk minder. Nu is dat met die kleuren altijd zo, als ze gezocht zijn is het ook meteen goud, maar momenteel raak je ze voor 7 - 7,50 euro nog niet kwijt", vertelt de importeur. Ook de tomatenmarkt is dit jaar al geen feest. "Of je nu praat over ronde-, pruim- of cherrytomaten, het blijft een gevecht"

"Met aubergines en courgettes is het ook al geen juichstemming. Courgettes zijn er zat en worden voor een prijs rond de 4 tot 4,50 euro verkocht. Aubergines worden naakt voor 5 euro verkocht en in folie voor 5,50 - 6 euro, dus dat is ook geen weelde. De afzet van Spaanse komkommers loopt niet verkeerd, maar er komen steeds meer Hollandse op de markt en die kosten ook geen vermogen."

"Ook de afzet van producten als Spaanse ijssla en broccoli blijft achter. De prijs blijft hangen rond de 6-7 euro en dat moet je ook nog eens zorgen dat de groenten niet te lang blijven staan, want de houdbaarheid is beperkt", vertelt Pieter. "Bovendien hebben de Spanjaarden met het watertekort een groot probleem. In veel teeltgebieden gelden restricties en dat maakt het er voor de land- en tuinbouw niet eenvoudiger op."

Voor het Spaanse citrusseizoen waren de verwachtingen voorafgaand aan het seizoen hooggespannen. "Spanje had een lagere productie en rekende op meer geld. Maar inmiddels is er zat Egyptische handel op de markt en er komt nog meer aan. De Egyptenaren staan hier letterlijk voor de deur om hun sinaasappelen te slijten en dat voor prijzen rond de 7,50 - 8 euro die eigenlijk niet uit kunnen. Spanjaarden willen voor de Navelina's bijna het dubbele hebben. Die zijn dan weliswaar wat beter qua smaak, een sinaasappel blijft toch een sinaasappel", constateert Pieter.

Zijn er dan geen positieve uitschieters? "We voeren nog steeds Peruaanse druiven. Dat zijn hele mooie dikke krenten en die leveren ook goed geld op, zo rond de 30 euro voor 8,2 kg. Dat zijn natuurlijk fantastische prijzen. Ook naar Zuid-Afrikaanse druiven is een goede vraag, ook dat zijn goede rassen, maar die zijn toch wat meer terughoudend zoet dan de Peruaanse", besluit Pieter politiek correct.

Voor meer informatie:
Pieter de Ruiter
4 Fruit Company
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk
+31 (0)180 641902
pr@4fc.nl
www.4fruitcompany.nl