Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Hoe groot is probleem netcongestie echt?

Maandag klom de gasprijs tot 24 euro per megawattuur, waardoor direct weer de vraag gesteld wordt of de bodem nu dan toch bereikt is. Dinsdagochtend zakt de prijs echter toch weer een stukje terug, dus wie het zeker weet, mag het zeggen. De daggasprijs opende op 23,86 euro per megawattuur om direct daarna wat te zakken tot onder 23,5 euro.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt in wat op veel plaatsen een zonnige dag belooft te worden op 71,5 euro per megawattuur. Er staat ook weinig wind, dus is er ten opzichte van de voorgaande dagen wel minder windopwek van elektriciteit.

Voor die opwek zet Nederland vol in op windmolens op zee, maar niet, zo leert dit bericht vanuit het ministerie van LNV, zonder ook oog te houden voor het leven in de zee. Het Programma Natuurversterking Noordzee (PNN) is maandag 26 februari van start gegaan.

Opvallend is een oproep van netbeheerder Stedin die oproept elektrische auto's niet meer op te laden tussen 16.00 en 21.00 uur. Nog maar weer eens een signaal dat het elektriciteitsnet (nog) niet berekend is op de energietransitie in sneltreinvaart.

Rusland staakt de export van benzine vanaf 1 maart voor 6 maanden. BNR deelt berichtgeving van het Russische RBC. Het exportverbod is bedoeld om de Russische benzineprijzen stabiel te houden.

De snel groeiende wachtlijsten voor een aansluiting op het stroomnet staan vol met aanvragen van bedrijven die de aansluiting waarschijnlijk helemaal niet nodig hebben. Dat leidt niet alleen tot verspilling van de middelen van netbeheerders. Het geeft ook een vertroebeld beeld van de omvang van het probleem én van de plaatsen waar netbeheerders het beste kunnen investeren, schrijft het FD (€) maandag.

Ligt de energiecrisis voorgoed achter ons? Op die vraag ging energieleverancier Engie in in een webinar.