Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische teler Costa Group overgenomen

Driscolls heeft met hulp van investeerders de grote Australische teler Costa Group overgenomen. De teler was beursgenoteerd. Beide partijen werken al sinds 2010 samen en hebben al een gezamenlijke joint venture in Australië gericht op zachtfruit en sinds 2016 ook in China.

De grote zachtfruithandelspartij kreeg hulp bij de overname van een consortium onder leiding van Paine Schwartz Partners, waartoe British Columbia Investment Management Corporation behoort.

PSP werd op 25 oktober 2022 aandeelhouder van het beursgenoteerde Costa nadat het een belang van 13,78 procent had verworven. In juli 2023 deden ze een uitkoopvoorstel, en in september kondigde Costa Group aan dat ze het overnamebod van 1,5 miljard Australische dollars aanvaardde.

In januari 2024 stemden de aandeelhouders van Costa voor het aanvaarden van het bod van 3,20 Australische dollar per aandeel, aangezien dit binnen de waarderingsmarge lag die door een onafhankelijke deskundige was afgegeven. Die waardeerde tussen $ 2,62 en $ 3,28 per aandeel.

Internationale speler
Costa is eind 19e eeuw opgericht door de familie Costa in Geelong, Victoria, Australië. Sindsdien heeft het zijn portfolio van verse producten uitgebreid, waaronder de teelt, marketing en levering van blauwe bessen, kastomaten, citrus, avocado's, champignons en druiven. Het productie- en telersnetwerk omvat elke staat van Australië, China, Marokko en zuidelijk Afrika. Costa-producten worden in tal van landen over de hele wereld verkocht, waaronder in heel Europa, het Verenigd Koninkrijk, Azië en Noord-Amerika.

Investeerders
De afgelopen decennia heeft Paine Schwartz Partners 5,7 miljard dollar geïnvesteerd in de landbouw en de voedselvoorzieningsketen, waaronder een eerder aandelenbelang in Costa. Tot de andere investeringen behoren bedrijven die AGF-producten telen, zoals Monterey Mushrooms, maar ook landbouwtechnologiebedrijven, waaronder AgroFresh.

British Columbia Investment Management Corporation is een mondiale institutionele belegger met $233 miljard aan bruto activa onder beheer. De investering in landbouwactiva omvat een eigendomsbelang in Viterra en champignon- en citrusbedrijven.

Publicatiedatum: