Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Juan Manuel Andújar, van La Unión:

"Nederlanders kopen komkommers in Almería om aan contracten retailers te voldoen"

De komkommeroogst van de eerste teeltcyclus in Almería loopt op z'n laatste benen. "In het hele gebied is de oogst bijna afgerond. Er komt nu een pauze van een paar weken voordat de nieuwe oogst van start gaat", zegt Juan Manuel Andújar van La Unión.

Desondanks waren de veilingprijzen bij La Unión opnieuw gedaald, met gemiddelden van € 0,49 per kilo voor de middellange komkommers, € 0,95 per kilo voor de korte komkommers en € 0,74 per kilo voor de lange komkommers. "Naar verluidt begint Nederland deze week, maar de lage prijzen op de markt zijn echt geen weergave van het beperkte aanbod. Er zal zeker een groot onderscheid zijn tussen wat op de veilingen wordt betaald en wat de retailers op tafel zullen moeten leggen."

"Bovendien hebben de Duitse retailers aangekondigd dat ze deze week afscheid willen nemen van de Spaanse komkommers en overschakelen op Nederlands product, waarmee ze ook promoties zullen doen", vervolgt Juan Manuel. "Dat zal moeten gebeuren overeenkomstig de contracten die nog lopen, maar hoe dan ook zullen we het lastig krijgen met de winstmarges in deze weken van minder oogst vanwege de overschakeling van de ene op de andere teeltcyclus."

"Wanneer Nederland de markt betreedt, is dat eerst nog met eerder beperkte hoeveelheden. Ze kopen zelfs nog komkommers aan in Almería om te voldoen aan de eigen contracten met de supermarktketens. In die zin zijn ze een extra schakel in onze keten. Daarom is hun prijszetting over het algemeen iets lager dan verwacht wordt in een seizoensbegin met kleine volumes."

Voor aubergines heeft de interprofessionele organisatie Hortyfruta twee weken geleden opnieuw de afzet van klasse II-product verboden vanwege de te lage prijzen die de bedrijven verhindert om winst te maken. Zaterdag, toen de maatregel al een week in voege was, noteerde de lange aubergine opnieuw een gemiddelde prijs van € 0,38 per kilo.

"Aubergine is zeer temperatuurgevoelig. De opbrengst neemt fors toe wanneer het kwik stijgt. Maar de vraag blijft achter in vergelijking met voorgaande jaren", zegt Juan Manuel. "Het is duidelijk dat het deze winter niet echt koud is geweest in Spanje, Griekenland, Italië of Turkije, landen die ook aubergines telen en op onze bestemmingsmarkten afzetten. Bovendien is aubergine in Europa eigenlijk een "etnisch" product, dat vooral geconsumeerd wordt door mensen afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. En met de inflatie houdt de consument sowieso een beetje de hand op de knip."

Ook de courgetteprijzen lieten op de meest recente veiling van La Unión een daling optekenen. "De voorbije drie weken was de prijs redelijk stabiel, maar niet erg hoog. Voor dikke courgettes werd gemiddeld € 0,31 per kilo betaald, en voor de lichtgroene courgettes € 0,51 per kilo. Het aanbod is redelijk groot."

Met een prijs tussen € 0,33 en € 0,57 per kilo, zelfs na een lichte stijging, bleven ook de tomatenprijzen wat achter. Desalniettemin stelt Juan Manuel Andújar dat wat de afgelopen 2-3 jaar is gebeurd, een zeldzaamheid is. "Normaal gesproken doet zich in januari een piek in de productie voor en dalen de prijzen. Ik denk dat de prijzen enigszins kunnen herstellen in maart, wanneer de lente aanbreekt en de consumptie aantrekt."

"De blokpaprika's registreren de beste prijzen. Vorige week daalden ze iets omdat dit jaar de aanplant wat meer gespreid was. En terwijl er aan het begin van het seizoen een tekort was, is er nu meer product beschikbaar omdat de telers dit jaar iets later hebben aangeplant en omdat Murcia ook al de neus aan het venster steekt." Toch overschreden de paprika's ruimschoots de 1 eurogrens op de voorbije veiling van La Unión, met een gemiddelde prijs van € 1,35 per kilo voor de rode Lamuyo's of € 1,57 per kilo voor de groene blokpaprika's. "Dit jaar zullen we geen prijzen van € 3 per kilo zien zoals de afgelopen jaren is gebeurd, en ik verwacht ook geen significante schommelingen tot het einde van het seizoen, tenzij er een koudegolf komt en de oogst tijdelijk halt houdt."

Voor meer informatie:
La Unión
Pol. Ind. La Redonda, N-340, Km 144
04700 El Ejido (Almería) – Spanje
Tel: +34 950 580 800
https://launioncorp.com

Publicatiedatum: