Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland legaliseert recreatief cannabisgebruik

Na tientallen jaren van debatteren heeft de Bundestag cannabis gelegaliseerd. De markt wordt strikt gereguleerd. De plannen voor gelicentieerde winkels worden geschrapt vanwege zorgen vanuit de EU over drugsexport. In plaats daarvan zullen niet-commerciƫle cannabisclubs beperkte hoeveelheden cannabis telen en dat distribueren. De maatregel moet nog wel goedgekeurd worden door de Bondsraad, de Duitse Raad van Staten. Er wordt verwacht dat de regeling aangenomen wordt.

25 gram
De wet staat gecontroleerde vrijgave van cannabis toe. Volwassenen boven de 18 mogen maximaal 25 gram cannabis bezitten. Thuis mogen er maximaal drie planten geteeld worden. Het roken van cannabis in veel openbare ruimtes wordt naar verwachting vanaf 1 april 2024 legaal.

Vanaf 1 juli is cannabis ook legaal in gelicentieerde non-profit clubs met minder meer dan 500 leden. Die moeten dan wel allemaal volwassenen zijn. Alleen clubleden mogen de productie van de clubs consumeren.

Scholen en sportfaciliteiten
De regeling kent echter ook beperkingen. Het is verboden om cannabis in de buurt van scholen en sportfaciliteiten te gebruiken. Bovendien moeten minderjarigen, die betrapt worden op cannabis, verplicht deelnemen aan interventie- en preventieprogramma's.

De wet, om minderjarigen te beschermen en consumptie te verminderen, blijft onderwerp van discussie. Ondanks de zorgen van de oppositie over mogelijke schade en het bevorderen van druggebruik, werd de wet aangenomen met 407 stemmen voor en 226 tegen. Vier wetgevers onthielden zich van stemming tijdens de stemming van vrijdag.

Minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach gelooft dat de wet de zwarte markt zal inperken en de jeugdbescherming verbetert. Medische professionals waarschuwen voor het verslavende effect van de drugs en de impact op de hersenontwikkeling bij met name jonge mensen.

Er zijn ook zorgen over de mogelijke belasting van het rechtssysteem vanwege de voorgestelde amnestiebepaling en de noodzaak voor handmatige herziening van eerdere cannabisgerelateerde zaken. Er bestaan ook twijfels over het vermogen van de wet om de zorgen van de federale overheid effectief aan te pakken.

Beieren
Er wordt verwacht dat sommige staten, zoals Beieren, het proces vertragen. Minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach vraagt de gemeenschap om te reageren via een livestream op Instagram.

Duitsland wordt het derde Europese land, na Malta en Luxemburg, dat recreatieve cannabis legaliseert. Cannabis wordt van de lijst van verboden stoffen gehaald. In Nederland is het illegaal om drugs te bezitten, maar het wordt in sommige coffeeshops wel getolereerd. Ook verschillen de regels in landen als Australiƫ en de VS.

Publicatiedatum: