Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Broodnodige groei aardwarmteproductie blijft uit in 2023

Jaarlijks brengt de sector naar buiten hoeveel aardwarmte er in Nederland is opgewekt. In 2023 is er in Nederland in totaal 6,8 PJ (petajoule) aan aardwarmte geproduceerd. De hoeveelheid aardwarmte blijft steken op dezelfde hoeveelheid, terwijl er volgens Geothermie Nederland veel meer aardwarmte nodig én mogelijk is.

Aardwarmte nodig voor energie-onafhankelijkheid
Er zijn veel meer putten op veel meer plaatsen nodig om de ambities uit het Klimaatakkoord te realiseren. Het gat tussen wat er nodig is aan energie en wat er opgewekt wordt is heel groot. Er wordt steeds minder aardgas gewonnen en met het sluiten van het Groninger gasveld is Nederland afhankelijker geworden van import. Er moet meer geïnvesteerd worden in schone energie uit eigen land en voor warmte kan dit met geothermie van eigen bodem. Zo wordt Nederland minder afhankelijk van energie uit landen waar men niet aan gebonden wil zijn en minder afhankelijk van instabiele bronnen en prijzen. Dit geeft meer controle over de energieprijzen.

Versnelling voor meer duurzame warmte
Er zitten meer dan 100 aardwarmteprojecten in de pijplijn, maar er zijn maatregelen nodig zodat de vele nieuwe initiatieven succesvol kunnen zijn en zo snel mogelijk warmte gaan leveren. De warmtevraag in de gebouwde omgeving is complex. Er zijn nog te veel afhankelijkheden en onzekerheden over wet- en regelgeving die in de maak is. De geothermiesector roept op om werk te maken van een versnellingsprogramma. Een dergelijk programma moet leiden tot snellere realisatie met minder onzekerheden en tegen lagere maatschappelijke kosten. Hans Bolscher: "Het is fijn dat politici, de staatssecretaris en minister oproepen om geothermie op verschillende manieren te steunen. Maar de overheid moet echt een aantal knelpunten wegnemen om aardwarmte optimaal te laten meedoen in het Nederlandse energiesysteem."

Productiecijfers aardwarmte 2023
Het aandeel aardwarmte in Nederland leverde omgerekend 365.000 ton minder aan CO2-uitstoot op. Met 39 aardwarmtedoubletten op 27 locaties levert aardwarmte een besparing op van meer dan 193 miljoen m³ aardgas per jaar. Dit staat gelijk aan de hoeveelheid aardgas die huishoudens in een stad met de omvang van Utrecht in 2023 verbruikten. De productiecijfers van 2023 zijn verzameld door Geothermie Nederland, de brancheorganisatie van geothermie (aardwarmte).

Bekijk hier de infographic Productiecijfers Aardwarmte 2023.

Bron: Geothermie Nederland

Publicatiedatum: