Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Facelia beste keuze als bankerplant om natuurlijke vijanden aan te trekken

De ondernemers Adrie van Aert in Ossendrecht en Martijn Hendrickx in Woensdrecht hebben bankerplanten ingezet om zo diverse natuurlijke vijanden aan te trekken. De ondernemers vertellen bij CLM dat na één teeltseizoen experimenteren, facelia de beste keuze lijkt.

Chemievrij alternatief
Gangbare gewasbeschermingsmiddelen tegen (tabak)trips verliezen hun toelating of hun werking door het doorbreken van resistenties. Van Aert en Hendrickx gebruikten in groeiseizoen 2023 diverse bankerplanten voor de bestrijding van trips. Volgens Schoon Water voor Brabant is facelia zeer nachtvorstgevoelig, waardoor deze doodvriest in de winter en er "schoon" kan worden gestart in het nieuwe seizoen.

Eén van de telers concludeert: "Het heeft een hoge aantrekkingskracht voor nuttige (bodem) insecten, zoals kortschildkevers en gaasvliegen. Deze insecten zorgen voor een natuurlijke bestrijding van trips. Bovendien trekt facelia tijdens de bloei veel bestuivers aan."

Hoe de ondernemers facelia precies gebruikten is hier te lezen bij CLM.

Publicatiedatum: