Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lehmann & Troost importeert tomaten uit Saoedi-Arabië

In februari 2024 werden voor het eerst groenten uit Saoedi-Arabië naar Europa geëxporteerd. Dit was zo uniek dat de gebeurtenis het televisienieuws haalde. Hoe is het Saoedi-Arabië, met zijn harde klimaat en zware afhankelijkheid van import om aan de behoeften van de lokale markt te voldoen, gelukt om tomaten naar Europa te exporteren? Het antwoord ligt in hightech kassen en vertical farming. Het bedrijf achter deze prestatie is Dava Agricultural Co.

Wissam Abdel Samad, CCO bij Dava, vertelt het verhaal: "In 2017 kwam het idee van een teeltproject naar voren door de behoefte van het land aan een continue aanvoer van groenten en fruit, in de zoektocht naar voedselzekerheid. In 2019 ging het project van start en ging Dava van start. Het areaal beslaat 107 hectare, bestaande uit kassen en vertical farms met behulp van geavanceerde technologieën. We streven ernaar om tegen 2024 dagelijks 165 ton te oogsten."

"Met de steun van Allah en veel ervaring heeft het project zich gevestigd als een belangrijke speler in de tuinbouwsector en in investeringsactiviteiten. Toen de teelt succesvol bleek te zijn en we het doel van een jaarronde oogst hadden bereikt, konden we de volgende uitdaging aangaan: al onze opbrengst tegen een goede prijs verkopen, vooral tijdens de winter. Saoedi-Arabië is in de winter immers zelfvoorzienend dankzij buitenteelt. De prijzen op de lokale markt zijn dan ook op hun laagst. Dus we stelden een nogal eigenaardige vraag: waarom niet exporteren?"

Het openen van nieuwe markten die betere prijzen bieden tijdens de winter was de beste manier om de overtollige productie te verkopen, en de keuze van de markt was ook vrij evident, volgens Wissam. "De Europese markt biedt goede prijzen in deze tijd van het jaar en, bovenal, makkelijkere logistiek. Nederland is het grootste distributiecentrum voor groenten en fruit in Europa. Dus onder leiding van onze CEO, Faisal Al Batal, en met heel ons team, van werknemers tot management, hebben we actie ondernomen, daarbij gesteund door het ministerie van Milieu, Water en Landbouw, Saudi Export en Saudi Cargo."

Premium
De inspanningen van Wissam en zijn team hebben deze maand hun vruchten afgeworpen. "In samenwerking met het Nederlandse bedrijf Lehmann & Troost hebben we onze eerste experimentele zending, met een gewicht van ongeveer 5 ton, op 12 februari per vliegtuig verzonden. De resultaten waren zeer positief, aangezien het product als premium werd geclassificeerd en overeenkwam met de belangrijkste rassen die op de Europese markt worden gevraagd. De tweede zending van 10 ton zal op 27 februari plaatsvinden. De planning is om in 2025 gedurende 4 maanden 12 ton groenten per dag naar de Europese markt te exporteren, wat een totaal van 1.500 ton voor het jaar 2025 maakt."

Dava teelt en verkoopt momenteel trostomaten, vleestomaten, cherrytomaten, komkommers, sla, kruiden, aardbeien en paddenstoelen. "Onze groenten worden dagelijks geoogst en met de grootste versheid geleverd, dankzij gekoelde vrachtwagens en innovatieve verpakkingsmogelijkheden die de smaak en aantrekkelijkheid van onze producten versterken. Onze planten gedijen het hele jaar door in de hete woestijnomgeving in een gebied dat door sommigen ooit als onvruchtbaar werd beschouwd.

Onze geavanceerde technieken omvatten klimaatbeheersingssystemen, efficiënte irrigatiesystemen, energie- en waterbesparende apparaten en geautomatiseerde oogstsystemen. Automatische controle en robots dragen bij aan operationele uitmuntendheid. We werken samen met 's werelds grootste zaadbedrijven, en ons team is professioneel en internationaal ervaren. We garanderen voedselveiligheid door middel van strikte programma's, waaronder schoonmaak, sterilisatie, omgevingsmonitoring en personeelstraining. Onze groenten en fruit zijn gezond, vrij van residuen en uitstekend qua smaak, uiterlijk en aroma."

Andere teelten
Nu export een integraal onderdeel is geworden van Dava's bedrijfsmodel, kondigt het bedrijf ook andere gewassen aan. "We hebben verschillende projecten in de pijplijn: kwekerijen voor bladgroenten, een aardbeienteeltbedrijf (semigesloten + mechanische koeling in glastuinbouw), vertical farming voor paddenstoelenteelt, teelt van andere groenten in glazen kassen met geavanceerde hydrocultuur en een semigesloten systeem met CO2, en een project gewijd aan de teelt van blauwe, rode en zwarte bessen.""We zijn ook bezig met het creëren van een zusterbedrijf voor de distributie. Dit zal een sorteer-, verpakkings- en distributiecentrum omvatten, dat ook beschikbaar zal worden gesteld aan gecontracteerde telers, waardoor de exportmogelijkheden van Saoedi-Arabië aanzienlijk worden vergroot. Met hetzelfde bedrijf zullen we ook groenten en fruit van over de hele wereld importeren en distribueren in het land", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Wissam Abdel Samad
Dava Agricultural Co
Tel: +966 551081155 (Saoedi-Arabië)
wabdelsamad@dava.sa
www.dava.sa

Publicatiedatum: