Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom warme winter telers niet per se tevreden stelt

Het is na een winterpiekje begin januari vooral warm en grijs deze winter. Minder stoken, dus mooi meegenomen, of toch niet? Bij BN DeStem leggen biotelers Alfons en Henriƫtte uit Dongen uit dat het toch iets anders werkt.

"Tomatenplanten hebben licht nodig om goed te kunnen groeien. Wij telen biologisch, dus zonder kunstlicht. Door het gebrek aan zon deze winter zijn de planten vrij slap voor de tijd van het jaar. Dat betekent dat we ze later dit voorjaar moeten bijvoeren met CO2 (koolstofdioxide) - voor de planten een soort energiedrankje. Het opwekken daarvan kost gas, dus daarmee valt het voordeel van eerder deze winter weg.''

Voor meer traditionele glastuinders heeft de relatief warme grijze winter van 2023-2024 evenmin een energiebesparing opgeleverd, zegt Mark Zwinkels, adviseur van onder andere de Madese tuinders in hetzelfde artikel.

Publicatiedatum: