Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler in congestiegebied moet zich aan opgelegde stroomlimiet houden

Een teler die zich in een gebied met netcongestie bevindt moet zich aan een door de netbeheerder opgelegde limiet voor elektriciteitsgebruik houden. Dat is de uitkomst van een kort geding. Doet de teler dat niet, dan volgt een dwangsom.

Na de uitspraak op 5 februari kreeg de teler 7 dagen de tijd zich aan de limiet van 117 kW elektriciteit te houden, zo blijkt uit een op 22 februari gepubliceerde uitspraak van de Rechtbank Gelderland.

De teler beweert dat de netbeheerder akkoord is gegaan met een transportvermogen van 2.000 kW, maar de netbeheerder betwist dat. Het aardbeienbedrijf vroeg meermaals om extra vermogen vanwege de wens om te intensiveren. In 2019 werd in de Bommelerwaard door de netbeheerder bij 36 bedrijven hun elektriciteitswens geïnventariseerd.

De teler beweert ook dat ze het transportvermogen van een dochteronderneming heeft overgenomen, maar ook dat wordt door de netbeheerder betwist. Zelfs als dit waar is, geldt nog steeds de transportbeperking van 117 kW die al in december 2021 was opgelegd, benadrukt de rechter.

De rechter vindt dat de netbeheerder een spoedeisend belang heeft bij de zaak, gezien de mogelijke risico's voor de veiligheid en betrouwbaarheid van het netwerk. Vandaar uitspraak in het kort geding.