Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Energiemarkt verre van stormachtig

Wat is de bodem? Die vraag komt telkens weer terug bij het verder zakken van de TTF-gasprijs. Vrijdagochtend is de prijs voor daggas en voor het dichtstbijzijnde maandcontract tot onder de 23 euro gezakt.

In de weekupdate van AgroEnergy wordt de vraag of het einde van de prijsdalingen in zicht is ook gesteld. Er is nog altijd sprake van een licht dalende prijstrend. We citeren: "Op de gasmarkt loopt met name de korte termijn nog omlaag, week-op-week staan maart'24 en Q3'24 bijvoorbeeld 5% lager. Ook Q4'24 daalt licht verder, maar alle verder tijdvakken zijn nagenoeg gelijk gebleven. Bij elektriciteit was de prijsdruk steviger aanwezig omdat de emissierechtenprijs verder daalde van ca. 57 €/ton naar 54 €/ton."

In de update ook aandacht voor LNG. Het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) verwacht in 2025 een Europese LNG-vraagpiek. Verder aandacht voor de gasvoorraad en Noors onderhoud. Het onderhoudsseizoen is weer gestart, maar als het onderhoud niet echt uitloopt, is de markt er als het goed is bekend mee en hoeft dat niet tot grote prijsschokken te leiden.

Tot slot van de update een korte blik vooruit: "De verwachting is dat de prijzen de komende weken verder stabiliseren. Richting april is er wellicht nog verder neerwaarts potentieel als de kou definitief niet meer terugkomt."

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt na een stormachtige nacht op net geen 44 euro per megawattuur. Vannacht werden twee uren met negatieve prijzen geteld.