Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwvereniging St. Willibrordus uit Ammerzoden bestaat 100 jaar

Tuinbouwvereniging St. Willibrordus viert op vrijdag 8 maart het honderdjarige bestaan. En hoewel in die eeuw de functie van de vereniging is veranderd, is de enige actieve tuinbouwvereniging van de Bommelerwaard ook anno 2024 relevant en van grote waarde voor de diverse tuinbouwers die de gemeente Maasdriel nog altijd rijk is. "Er zijn wel degelijk nog actieve ondernemers die vooruit willen", stellen zij in een onderstaand uitgebreid verhaal dat eerder in Bommelerwaardgids verscheen.

"De vereniging is weliswaar honderd jaar oud, maar nog altijd springlevend." Met die stellige bewoordingen omschrijft secretaris Erik Goesten de huidige staat van 'St. Willibrordus'. Om zijn woorden kracht bij te zetten, zijn op deze middag naast secretaris Goesten (61) en voorzitter Rien van Hemert (65) ook twee actieve ondernemers aangeschoven, te weten Laurens van den Oord (46) en Hannes van Hemert (30).

Beiden zijn - niet toevallig - ook lid van tuinbouwvereniging St. Willibrordus, die, voor zover de bestuursleden weten, de laatste overgebleven actieve tuinbouwvereniging in de gehele Bommelerwaard is. De vereniging werd gestart met het doel de belangen van de aangesloten tuinders te behartigen, maar inmiddels is St. Willibrordus meer een sociale club.


V.l.n.r.: Hannes van Hemert, Erik Goesten, Rien van Hemert en Laurens van den Oord. Erik en Rien namens het bestuur en naast hen twee actieve ondernemers. Foto: Koen Vandenput

Indrukwekkend
Voorzitter Rien is al vanaf zijn 17e lid van de tuinbouwvereniging. Vanwege het overlijden van zijn vader was hij genoodzaakt om vervroegd van school te gaan en het bedrijf van zijn ouders over te nemen. Vanuit de tuinbouwvereniging werd de helpende hand toegestoken; collega-ondernemers hielpen in groepjes van vier á vijf personen om het bedrijf draaiende te kunnen houden. "Er stond zó veel sla op het land, maar iedereen kwam helpen. Die groepen wisselden elkaar dan ook weer mooi af. Ik vond het heel indrukwekkend, want tegenwoordig heeft iedereen vervangende mensen binnen het bedrijf, maar vroeger was het een bedrijf van man, vrouw en de kinderen. Daar ben je mee opgevoed."

Ook secretaris Erik heeft warme banden met de tuinbouwvereniging. Zijn vader Giel was tientallen jaren actief als bestuurslid. Hij hield minutieus bij hoe de vlag erbij hing bij de leden van de vereniging en in de sector in het algemeen, zo valt nog altijd in de notulen terug te lezen.

Belang
Erik is vol bewondering over de tuinders en paddenstoelenkwekers in de regio: "Het is gewoon topsport waar zij mee bezig zijn; 24 uur aan staan en ondernemen zoals dat niet alleen in de regio, maar ook landelijk en internationaal uniek is. Het is niet voor niks dat de tuinbouw één van de topsectoren in Nederland is." Laurens illustreert het bestaansrecht van zijn bloemenkwekerij onder meer met het aantal scholieren dat bij hem in dienst is geweest: "326, in de afgelopen tien á vijftien jaar. En allemaal afkomstig uit Ammerzoden, Well en een beetje uit Hedel en andere omliggende dorpen." "En als ik ook zie wat er wekelijks aan jonge mensen langskomt, is het best van economisch belang wat we hier in de regio doen", merkt champignonnenkweker Hannes van Hemert op.

Bewust
De samenkomsten tussen leden van de vereniging vinden voornamelijk plaats tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering, maar in meer turbulente tijden komen leden vaker bij elkaar. Een goede aanleiding daarvoor was de nieuwe omgevingsvisie van de gemeente Maasdriel. Daarin stond dat er geen mogelijkheid meer zou zijn tot het bouwen en uitbreiden op de locatie die aangewezen was voor tuinbouw. Voor Laurens van den Oord reden genoeg om de raads- en commissieleden toe te spreken. "De gemeente was zich niet meer zo bewust van het feit dat Maasdriel is ontstaan vanuit de paddenstoelen- en tuinbouwsector. Er is nu nog maar een handjevol ondernemers in de paddenstoelen- en tuinbouwsector over. 'Help die alsjeblieft, vergeet je 'roots' niet en wees trots op degenen die nog over zijn'", herhaalt Laurens zijn eerdere betoog.

Hannes van Hemert is maar wat blij met de inzet van zijn collega. "Als Laurens zich toen niet had ingezet, had ik nergens weet van gehad en was de trein al een halte te ver geweest. Laurens heeft op het juiste moment ingehaakt om het onderwerp weer actueel te maken en draagvlak te creëren."

Eiland-bedrijfjes
Mede dankzij Laurens' inbreng staat de tuinbouwsector weer op de politieke agenda binnen de gemeente Maasdriel en dat heeft op zijn beurt geleid tot het kiezen van een locatie waar tuinbouwers en paddenstoelenkwekers op één bedrijventerrein kunnen worden gevestigd. Het oog is daarvoor gevallen op een perceel aan de Veilingweg, tussen Zaltbommel en Velddriel. Hannes onderstreept het belang van zo'n 'cluster': "Voor de komende vijf jaar zitten we prima op onze huidige locatie, maar over tien jaar is er niet genoeg ruimte meer voor ontwikkeling."

"We zijn nu allemaal eiland-bedrijfjes, maar het is onze droom om ooit met zijn allen geclusterd samen te werken. Er zijn namelijk wel degelijk nog actieve ondernemers die vooruit willen, maar zij hebben ruimte nodig, onder meer om de verduurzamingsslag te kunnen maken", stelt Laurens. Rien van Hemert vult aan: "Het gaat om het clusteren van dagelijkse behoeften. Energietoevoer, afvoer, transport; alles bij elkaar. Als je kunt clusteren wordt dat allemaal veel gemakkelijker." Laurens besluit: "En zeker langs de A2. Dat zou een ideale plek zijn voor de toekomst."

Jubileumviering
De tuinbouwvereniging viert haar honderdjarige bestaan op vrijdag 8 maart bij Boerengolf Hedel. De receptie voor leden en genodigden start om 16:00 uur, waarna er een diner plaatsvindt. Het hoogtepunt van de eeuwviering is omstreeks 17:00 uur de uitreiking van het speciaal samengestelde jubileumboek. Alle aanwezige leden krijgen dit boek, dat in tekst en foto's terugblikt op honderd jaar tuinbouwvereniging St. Willibrordus.

Ook de gemeente Maasdriel heeft een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit boek. Diverse foto's die in het boek staan, worden op dezelfde avond tentoongesteld, evenals historische films over de ontwikkeling van de tuinbouwsector door de jaren heen.


Foto van het huidige bestuur van de Tuinbouwvereniging. V.l.n.r.: Van Hemert (voorzitter), Goesten (secretaris), Gijs van Geffen (penningmeester) en Christiaan van Hees (bestuurslid).

Kom in de Kas
Tuinbouwvereniging St. Willibrordus - vernoemd naar de heilige die ook naamgever is van de Katholieke kerk in Ammerzoden - bestaat dit jaar een eeuw. De vereniging werd in 1924 weliswaar opgericht met als doel de belangenbehartiging van tuinbouwers in Ammerzoden en de nabije omgeving, maar door de grote veranderingen binnen de sector en de opkomst van bijvoorbeeld de Land- en Tuinbouworganisatie (kortweg LTO) draagt de vereniging nu voornamelijk het karakter van sociale club.

Die functie past de tuinbouwvereniging als een jas, vertelt voorzitter Rien van Hemert: "Het is een zeer breed georiënteerde sector, je moet veel weten en doen. Wij proberen mensen bij elkaar te brengen waarvan we denken dat ze iets aan elkaar hebben", legt Rien van Hemert uit. Het totaal aantal leden bedraagt ongeveer veertig, waarvan de helft actief lid is. Diverse leden van de tuinbouwvereniging nemen op zaterdag 6 april deel aan 'Kom in de Kas'.

Bron: Bommelerwaardgids

Publicatiedatum: