Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Bachmann van Gresham House:

"Vertical farms zijn de toekomst van de voedingsketen"

Volgens Peter Bachmann, Directeur Duurzame Infrastructuur van Gresham House, zijn vertical farms heel duurzaam omdat ze gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Het bedrijf is een vermogensbeheerder ter waarde van €10 miljard en heeft kantoren in Engeland, Ierland en Australië. "Als directeur leid ik een team dat vertical farms opschaalt."Peter: "Vertical farms kunnen een oplossing zijn voor het tekort aan personeel, het overmatig gebruik van land, de schade als gevolg van gewasbeschermingsmiddelen en het tekort aan water. Vertical farms genereren 1.900 keer minder koolstofbelasting dan vollegrondsteelt en dat tegen dezelfde prijs."

Nu is het moment om de potentie van vertical farms te laten zien. "We moeten mensen blijvend bewustmaken van de milieu- en gezondheidsvoordelen die binnenteelt met zich meebrengt. Deze vorm van teelt verbruikt minder fossiele brandstoffen."

Energiekosten zullen afnemen
Peter erkent ook de uitdaging van verticale farms. "40% van de kosten van een vertical farm bestaat uit energiekosten. Omdat hernieuwbare energie elk jaar goedkoper wordt is dat de oplossing. Zeker zonne-energie is de laatste jaren goedkoper geworden. Als we die trend combineren met de technologische vooruitgang kunnen we de komende jaren concurrerend blijven."

Verlenging van de houdbaarheid
Er kleven meer voordelen aan vertical farms dan alleen energie- en hulpbronnenefficiëntie. "Producten van vertical farms zijn langer houdbaar dan 'traditionele' teeltbedrijven", zegt hij. "We hadden rucola van Fischer Farms op kantoor die we na 5 maanden nog konden eten. Met verticale tuinbouw kunnen we bovendien voedselverspilling tegengaan."

Dat is één van de belangrijkste redenen waarom supermarkten en retailers steeds meer producten van vertical farms verkopen. "Supermarkten willen goedkope producten met betrouwbare houdbaarheidsdata. Wij kunnen dat met onze producten bieden. De tuinbouwsector ziet ook de voordelen op het gebied van voedselzekerheid en milieu." Uiteindelijk is het doel dat vertical farms continu dezelfde hoeveelheid groenten leveren met dezelfde kwaliteit. Daardoor kunnen retailers hun voorraad en prijzen beter plannen. Dat is een voordeel op de voedselmarkt.

"Telers vinden het belangrijk dat de prijs stabiel is. Op dit moment is dat één van de grootste knelpunten van telers. Wanneer retailers vaste prijscontracten aanbieden kan de huidige onzekerheid in de prijzen verminderd worden."

Lokaal is een belangrijk voordeel
Ondanks de huidige uitdagingen kijkt Peter hoopvol naar de toekomst van vertical farming in Engeland en de EU. "Consumenten realiseren zich steeds meer het belang van lokaal geteeld voedsel", merkt hij op. "Verticale tuinbouw kan zorgen voor veilig, betaalbaar en milieuvriendelijk voedsel. Om dit te realiseren moeten we blijven innoveren en samenwerken."

Voor meer informatie:
Peter Bachmann, Directeur Duurzame Infrastructuur
Gresham House
[email protected]
www.greshamhouse.com

Publicatiedatum: