Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienplanten niet in winterrust tijdens proef

In een proef bij de WUR is het gelukt om aardbeienplanten niet in winterrust te laten gaan. Dat delen Grodan en Fluence via tussentijdse resultaten van hun proef. Door steenwol en geavanceerde LED-belichting te gebruiken gingen de planten niet in winterrust en was de opbrengst en kwaliteit van de aardbeien goed. De proef, die in augustus 2023 van start ging, heeft als doel om jaarrond hydrocultuurteelt van doordragende aardbeien tijdens de winter te proberen.

De proef heeft tot nu toe meer dan 10 kg van 6 planten per meter aan aardbeien opgeleverd. Daarnaast resulteerde de proef in 9 kg aardbeien van 5,2 planten per vierkante meter. Er is geplant op 22 augustus 2023 en geoogst op 15 februari 2024. Het is opvallend dat de aardbeienplanten bleven groeien tijdens de donkere winterperiode en niet in rust gingen.Thomas Peters, Business Development Manager bij Grodan, is tevreden met de resultaten: "Deze proef heeft naast goede aardbeien ook onze kennis op het gebied van irrigatie, klimaat en belichting verrijkt. We vinden het bijzonder dat het ons gelukt is om aardbeien in de winter niet in vegetatieve rust te laten gaan. Dat gebeurt namelijk wel vaak in traditionele teelt. We willen hiermee jaarronde aardbeienteelt vooruit helpen en in de toekomst mogelijk maken."

"De samenwerking met Grodan heeft voor goede resultaten gezorgd waar we mee willen laten zien dat de aardbeienteelt verbeterd kan worden. Daardoor kunnen we aan de huidige marktvraag voldoen en nieuwe doelen zetten voor de toekomst van de commerciƫle aardbeienteelt," zegt Gert-Jan Goes, Horticulture Service Specialist bij Fluence.

Voor meer informatie:
Grodan

www.grodan.com


Fluence
www.fluence.science

Publicatiedatum: