Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gascentrales profiteren van lage gasprijs

Met de sterk gedaalde gasprijzen zijn recentelijk ook de CO2-emissierechten sterk gedaald. Dat, zo legt Vattenfall uit in zijn meest recente Marktrapport, heeft alles van doen met het afschakelen van kolencentrales ten gunste van gascentrales, die juist vanwege die lage gasprijzen volop aangeslingerd worden. Die laatste zijn makkelijker aan en uit te zetten en zodoende gaat de CO2-uitstoot naar beneden.

De lage gasprijs is mede het gevolg van zachte temperaturen. Zo meldt Weer Online een warmterecord voor midden-februari (11 t/m 20), namelijk gemiddeld 9,5 graden tegen 4,1 normaal. De komende tijd gaan de temperaturen iets terug, maar of de winter zich dit jaar nog een keer laat zien, wordt steeds onwaarschijnlijker. Wel wordt meer wind verwacht.

Ondertussen zien mensen met zonnepanelen op hun dak kosten stijgen, zo weet BNR. Dat, zo legt energiedeskundige Remco de Boer uit, moet je niet als 'boete' zien maar 'gewoon iets minder voordeel'. Verschillende aanbieders verhogen, waaronder nu ook Greenchoice, de kosten, naar eigen zeggen 'om zo de kosten voor het terugleveren van stroom 'evenwichtiger' te verdelen'.

Verder nog een raadseltje om mee af te sluiten: wie is het meest slachtoffer van de energiepolitiek van de afgelopen jaren, uw bibberende oma of buurman met een lege kas, of ExxonMobil en Shell? Het zijn appels en peren, maar feit is dat die eerste kan barsten terwijl die tweede tot in de oneindigheid kan procederen om de misgelopen baten (namelijk zoveel miljard kuub gas die niet mag worden gewonnen) gecompenseerd te krijgen. RTL heeft vandaag een update van de arbitragezaak die binnenkort plaats moet vinden.