Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Evenement Kok in de Klas op 120 basisscholen

Vanaf 26 februari zullen 120 koks uit heel Nederland een kookles verzorgen in groep 6, 7 of 8. In totaal doen ruim 3000 bovenbouwleerlingen van basisscholen, speciaal onderwijs en voortgezet special onderwijs scholen mee. Dit is de vijfde keer dat het programma draait. In elke provincie worden deze kooklessen gegeven. Leerlingen gaan met een kok aan de slag en leren van verschillende ingrediënten een gezond gerecht te maken. Ze snijden zelf groenten, mengen, garneren en ze gaan samen met de kok bakken en grillen. Na afloop mogen de leerlingen het zelfgemaakte gerecht in de klas opeten. Hierdoor ervaren kinderen dat zij zelf een gerecht kunnen klaarmaken.

Waarom is koken met kinderen belangrijk?
Uit het reeds verschenen advies van de Gezondheidsraad blijkt dat de Nederlandse manier van eten moet veranderen om gezonder en duurzamer te leven. Het advies is om meer plantaardig voedsel te eten dan tot nu toe gedaan wordt. Om het voedselpatroon te veranderen is het belangrijk dat (jonge) consumenten leren over producten en ook zelf gaan koken. Waar komt een aubergine vandaan en hoe kan men er een lekker gerecht mee maken?

Projectleider Marlies Willemsen – Regelink (WUR): “Tijdens de kookles zie je dat sommige kinderen geen ervaring hebben met koken. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om groenten te snijden maar na een half uurtje koken met een echte kok voelen deze kinderen zich een hele chef!” Uit een recente WUR poll uitgevoerd in 43 schoolklassen blijkt dat 17% van de kinderen wekelijks meehelpt in de keuken. Daar liggen dus nog kansen."

Het recept
Elk jaar wordt er een nieuw recept bedacht voor het Kok in de Klas evenement. Dit jaar is dat Olé Tabouleh. Een salade met o.a. bulgur, groenten en ei. Het recept is gemaakt in samenwerking met kok en kookboekenschrijver Ramon Beuk. De ingrediënten in het recept zitten allemaal in de Schijf van Vijf. Ramon Beuk geeft het recept een eigen twist. Hij wil de kinderen graag leren hoe men groenten kan grillen om zo extra smaak toe te voegen aan het gerecht.

Materialen – Kok in de Klas
Deelnemende koks en leerkrachten kunnen ter voorbereiding van de kookles gebruik maken van het materiaal dat gratis beschikbaar is. Dit materiaal is ook beschikbaar voor scholen die niet mee doen aan het evenement maar op een later moment met een kok willen gaan koken. Er is ook een kookvideo te bekijken van Ramon Beuk.

Smaaklessen
Kok in de Klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen. Smaaklessen is een lesprogramma over eten en smaak voor kinderen op de basisschool. Met Smaaklessen wordt de nieuwsgierigheid en interesse van kinderen naar gezond en duurzaam eten opgewekt. Het beleven van voedsel staat in de lessen centraal. Weten waar het eten vandaan komt, helpt om bewuste, gezonde keuzes te maken. Uit verschillende onderzoeken is gebleken, dat voedingseducatie effectiever is wanneer gebruik wordt gemaakt van ervaringsgerichte lesmethoden en activiteiten

Voor meer informatie:
WUR
Droevendaalsesteeg 4
6708 PB Wageningen
Tel: 0317 480100
marlies.willemsen@wur.nl
www.wur.nl

Publicatiedatum: