Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Veiligheid van geothermie moet ook onderdeel van energietransitie zijn"

Veiligheid verdient meer aandacht op de tekentafel van de energietransitie. Zonder van meet af aan na te denken over alternatieve scenario’s en zonder voldoende geld voor risicobeheersing, kunnen incidenten een onverwachte rem zetten op de gewenste voortgang van de energietransitie. Dit zegt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) bij het verschijnen van het Jaarplan 2024.

SodM ziet als onafhankelijke toezichthouder toe op de veiligheid van de mens en de bescherming van het milieu bij energiewinning en het benutten van de ondergrond, nu en in de toekomst. Grote ambities met de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame en groene energie zorgen inmiddels voor nieuwe uitdagingen.

Geothermie
Voor geothermie (aardwarmte) zijn al de nodige installaties in gebruik, vooral in de tuinbouw. Opschaling naar woonwijken vraagt voldoende geld voor risicobeheersing. Anders kunnen veiligheidsincidenten een rem zetten op grootschaliger toepassing. In bedrijfsmodellen, subsidies en vergunningen moeten daarom voldoende middelen voor risicobeheersing worden vrijgemaakt.

Bron: Staatstoezicht op de Mijnen

Publicatiedatum: