Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afhankelijkheid land- en tuinbouw van derde landen onderzocht

Het ministerie van LNV laat onderzoek uitvoeren om 'strategische afhankelijkheden van derde landen in de land- en tuinbouwsector te identificeren en analyseren.' Daarbij gaat het om afhankelijkheden die 'hoge risico's met zich brengen voor een publiek belang zoals de voedselzekerheid.' Wageningen Economic Research voert het onderzoek uit, deelt minister Adema met de Tweede Kamer. Dat doet hij in een brief over de Nederlandse inbreng en de Geannoteerde Agenda voor de Landbouw- en Visserijraad die op 26 februari 2024 in Brussel plaatsvindt.

Ook in Europees verband wordt gestreefd naar voedselzekerheid en 'strategische autonomie'. Momenteel onder Belgisch voorzitterschap.

Adema: "Het vergroten van de algehele veerkracht van de landbouw- en visserijsector zal bijdragen aan voedselzekerheid in Europa, niet alleen op de korte termijn, maar ook op de middellange en lange termijn. Dit is ook van belang in het licht van de huidige en toekomstige geopolitieke spanningen en klimaatverandering. Hiervoor zal een op feiten gebaseerde discussie nodig zijn over de mogelijkheden van technologische oplossingen, waaronder Nieuwe Genomische Technieken (NGT’s) en RENURE (kunstmestvervangers, red.)." Adema zet zich in voor het mogelijk maken van RENURE in afwachting van de evaluatie en mogelijke aanpassing van de nitraatrichtlijn.