Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vlaamse landbouw 2022

70 keer blijvende arbeidsongeschiktheid na ongeval

Dat de landbouwer geen ongevaarlijk beroep heeft, blijkt uit de cijfers van het Federaal Agentschap voor Beroepsrisicio's (FEDRIS): jaarlijks zijn er gemiddeld iets meer dan 375 arbeidsongevallen op de Vlaamse landbouwbedrijven. Het merendeel (80%) is zonder blijvende gevolgen. Om de paar jaar valt er jammer genoeg ook een dodelijk slachtoffer.

In 2022 zijn er 400 ongevallen geregistreerd. 148 daarvan waren zonder gevolg en in 182 gevallen was de werknemer tijdelijk arbeidsongeschikt. In 70 gevallen had het ongeval een blijvende arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Het betreft hier enkel de ongevallen waarbij een vaste werknemer is betrokken. Ongevallen met de bedrijfsleider zelf of met een seizoensarbeider zijn niet opgenomen in de cijfers die het Agentschap Landbouw & Visserij publiceert.


In 2022 waren er 70 ongevallen die leidden tot blijvende arbeidsongeschiktheid.

Voor de opdeling in oorzaak wordt de taxonomie van Fedris gebruikt. Over de hele periode 2015-2022 beschouwd, is in bijna een kwart van alle ongevallen het verlies van controle over een machine, vervoermiddel, gereedschap, voorwerp of dier de belangrijkste oorzaak. Uitglijden of struikelen en bewegingen doen zonder fysieke belastingen (zoals een 'verkeerde beweging') zijn beide goed voor respectievelijk 20% en 19% van alle ongevallen.

Uit de brondata blijkt ook dat in 2022 in 11,5% van de ongevallen een machine of vervoermiddel is betrokken (oorzaken 41, 42 en 43) en dat in 9% van de gevallen een dier is betrokken (oorzaken 45 en 84). Over de volledige periode is dat respectievelijk 14% en 7%.


Ruim driekwart van alle ongevallen gebeurt op de onderneming zelf of op een vestiging ervan. 11% van de ongevallen vindt plaats op de openbare weg, waarvan het overgrote deel niet als een verkeersongeval wordt beschouwd. De resterende 11% van de ongevallen gebeurt op een andere plaats.


Het overgrote deel van de ongevallen vindt binnen de onderneming plaats.

Over de volledige periode vindt bijna één derde (32%) van de ongevallen plaats in de provincie Antwerpen, bijna een kwart (23%) in de provincie West-Vlaanderen, een vijfde in Oost-Vlaanderen en 16% in Limburg. Vlaams-Brabant sluit de rij met 8% van de arbeidsongevallen.


In 2022 vonden de meest dodelijke ongevallen plaats in de provincie Antwerpen.

Bron: Agentschap Landbouw & Zeevisserij

Foto index: Dreamstime

Publicatiedatum: