Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bankerplanten en zwarte wortelrot in veldsla onderwerp op IPM-event

Tijdens de laatste editie van Glashelder op donderdag 8 februari 2024 stond geïntegreerde gewasbescherming, kortweg IPM, centraal. Jolien Claerbout, onderzoeker bij Inagro, vertelde hoe telers IPM kunnen toepassen op hun bedrijf. Vervolgens gaven enkele bedrijven meer informatie over hun producten en diensten. In een tweede deel werden enkele lopende projecten en proeven in Agrotopia toegelicht. De avond werd afgesloten met een netwerkreceptie.

Van start met een basis IPM
De inspiratienamiddag ging van start met een toelichting van Jolien over IPM. Ze gaf een introductie aan de hand van de acht principes van IPM die ook voorgesteld kunnen worden met de IPM-driehoek. Stap voor stap werden praktijkvoorbeelden en innovatieve technieken per niveau van de IPM-driehoek toegelicht.

Bankerplanten
Een belangrijk onderwerp was het gebruik van "bankerplanten", die verschillende voordelen bieden voor nuttige insecten. Bankerplanten zijn specifieke planten die worden geïntroduceerd in een gewasomgeving met als doel nuttige insecten aan te trekken, te huisvesten en te voeden. Ze dienen als een soort "bank" voor deze nuttige insecten, waardoor ze een constante bron van voedsel en onderdak hebben. Deze insecten kunnen vervolgens helpen bij het bestrijden van schadelijke plagen in het gewas, waardoor de behoefte aan chemische gewasbeschermingsmiddelen kan worden verminderd.

Een praktijkcase uit de tuinbouwregio in Almeria (Spanje) en een proefopstelling in aardbei met Alyssum op Inagro werden als voorbeeld gebruikt.

Zwart wortelrot in veldsla
De laatste jaren is er meer aantasting door zwart wortelrot in veldsla. Elise Tardy (Inagro) besprak hoe de ziekte herkent kan worden aan het bovengronds gedeelte en aan de wortels. Zorgen dat de planten minder stress hebben is een goeie maatregel om minder aantasting te zien. Zo werden er verschillende tips gegeven om de stress te verlagen in een veldslateelt.Werking en monitoren van biocontrole-organismen
Kilian Van Loocke (UGent) lichtte de werking van biocontrole-organismen (BCO's) toe. Daarna toonde hij nog enkele proefresultaten met Serenade om Phytophthora cryptogea in de hydrocultuur van sla te beheersen. Er was een duidelijke meerwaarde van de metabolieten die de bacterie al tijdens het productieproces maakt.

Daarna gaf An Decombel (Inagro) nog een toelichting hoe BCO's in de grond kunnen worden gemonitord en de complexiteit die er is om zich te vestigen. Het belangrijkste advies is dat men niet zomaar verschillende BCO's kan gaan vergelijken en dat men aandacht moet hebben voor de gebruikte analysetechniek. Tot slot deelde ze nog enkele alternatieve bodemontsmettingstechnieken.Helemaal mee met de IPM-checklist en wat nog op komst is
Tot slot gaf Ellen Pauwelyn (Inagro) een overzicht van hoe puntvervuiling kan ontstaan en hoe telers dat kunnen voorkomen. De mogelijke komst van vul- en spoelplaatsen werd ook aangehaald. Daarna werden de aanpassingen van de IPM-checklist overlopen. In een praktische rondleiding werd getoond hoe bepaalde aanpassingen zoals intern spoelsysteem en aanpassingen om puntvervuiling te voorkomen in Agrotopia werden geïmplementeerd.

Voor meer informatie:
Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem, België
Tel: 051 27 32 00
info@inagro.be
www.inagro.be

Publicatiedatum: